Çocukların bayılacağı beta karoten ve lif zengini bal kabaklı 5 tarif

1Bal kabağının faydaları nelerdir?

Bal kabağı yüksek miktarlarda beta karoten içermektedir. Kemik gelişiminde önemli etkileri olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren beta karoteni doğal yoldan alabileceğiniz bir besindir bal kabağı. Lif bakımından zengin olan bal kabağı, kabızlığa yatkın çocukların, bağırsak hareketlerini hızlandırmak açısından oldukça faydalıdır. Şifa deposu olan bu meyvenin içinde neler yok ki. Protein, karbonhidrat, yağ gibi ana besin kaynaklarımızı barındıran bu mucizevi meyve, aynı zamanda içerdiği çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri ile de dikkat çekmekte. Çocuklarımızın bu kış günlerinde hastalıklara yakalanmasını önleyen bağışıklığı artırıcı etkisi ve sağlıklı erişkinler yetiştirmek için ise kolesterolü düşürme, bol lif kaynağı ile sağlıklı bağırsaklar ve sindirim sistemi için de birebir. Vitamin kaybını önlemek için buharda pişirmenizi ve satın alırken mümkünse soyulmuş, doğranmış olmayanlarını tercih etmenizi öneririz.

2Bal kabaklı püre (çorba)  7 ay ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

  • 1 ince dilim bal kabağı
  • 2 çiçek brokoli
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı et suyu. (haşlanmış etin suyundan alınabilir)

Hazırlanışı

Fırın 180 derece ısıtılır. Pişirme kabına zeytinyağı koyulur ince dilimlenmiş bal kabakları kaba dizilir ve fırına sürülür. Ezilecek şekilde yumuşayana kadar pişirilir. Ayrı bir yerde brokoli buharda 6 dk. pişirilir. Pişmiş bal kabağı ve brokoli blenderdan geçirilir. Et suyu da ilave edilip bebeğin alışık olduğu kıvamda servis edilir.

Daha sulu ve baharatlı yaparsanız yetişkinler için de lezzetli bir çorba yapmış olursunuz.

3Nohutlu bal kabağı çorbası  9 ay ve sonrası çocuklar için

Nohutlu havuç çorbası 9 ay ve sonrası

Malzemeler

  • 200 gr. bal kabağı
  • 1 orta boy havuç
  • 100 gr nohut
  • ½  küçük kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Pırasa yıkanıp, soyulur ve ince doğranır. Bir tencereye bir kaşık sızma zeytinyağı koyulur ve soğan ilave edilerek orta ateşte pişirilir.

Bir gece önceden suda bekletilmiş nohut yıkanır ve haşlanır. Daha sonra kabukları soyulur. Soyulmuş ve yıkanmış bal kabakları ve havuç küp küp doğranır. Nohut, balkabağı, havuç ve 3 -4 su bardağı su pişirilmiş olan soğana ilave edilir. İyice piştiğinde ocaktan alınır içerisine 1 kaşık sızma zeytinyağı ilave edilir ve blanderdan geçirilir.

NOT: Yaş olarak büyük çocuklar için çorbanın içine tane nohut da koyulabilir. Sadece tek çocuk için 1 öğün olarak hazırlayacaksanız malzemeleri 2/3 oranında azaltmanızı öneririz.Ayrıca bebeğinizde gaz sorunu varsa bu çorbayı daha ileri aylarda bebeğinize sunmanızı öneririz.

Örneğin 1 kâse çorba için;  1 küçük havucun yarısı, 4-5 adet nohut, pırasanın beyaz kısmından 2-3 ince dilim kesmek, 2 kibrit kutusu kadar bal kabağı, 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı yeterli olacaktır.

4Bal kabaklı pancake 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

  • 2 su bardağı un (yarısı tam buğday unu, yarısı beyaz un kullanılabilir)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 vanilya çubuğu özü ( veya 1 paket vanilya)
  • 1 su bardağı haşlanmış bal kabağı (çatalla ezilmiş)
  • 2 yumurta
  • 1 çorba kaşığı dövülmüş fındık
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Yarım  çay kaşığı toz zencefil
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tereyağı

Hazırlanışı

  • Bal kabakları buharda veya az suda yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 20 dakika haşlanır. Püre haline gelecek biçimde ezilir.
  • Un, kabartma tozu, tarçın, fındık, zencefil elenerek bir kabın içinde karıştırılır. Süt, bal kabağı ezmesi ve vanilya özütü ayrı bir kapta iyice çırpılır. Bu karışıma yumurtalar eklenir.
  • Sıvı homojen haline getirilmiş karışım azar azar unlu karışıma eklenir.
  • Yanmaz bir tavada küçük bir parça tereyağı eritilir. Karışımdan bir parça tavaya dökerek her iki yüzü pembeleşinceye kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Karışım bitinceye kadar aynı şekilde pişirmeye devam edilir. Şekil olarak güzel görünmesi için evde mevcutsa küçük boy bir tava kullanmanız önerilir.

Not: Karışımın kek hamuru kıvamında olmasına özen gösterilmelidir. Dolayısıyla da krep hamurundan daha kıvamlı ve piştikten sonra biraz daha sert olacaktır. Daha çok kabaran ve yumuşak hamur arzu ederseniz kabartma tozu miktarını arttırın ya da tamamen beyaz un ile hazırlayarak pişirin.

5Bal kabaklı sütsüz irmik 7 ay ve sonrası çocuklar için

Bal kabaklı sütsüz irmik tatlısı
Bal kabaklı sütsüz irmik tatlısı

Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • Çeyrek su bardağı irmik
  • 2 kibrit kutusu büyüklüğünde küp haşlanmış ve çatalla ezilmiş bal kabağı
  • Üzüm pekmezi
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Bal kabağı buharda veya az miktarda su ile yumuşayana kadar ocakta pişirilir. Su, yağ ve irmik ayrı bir tencereye koyulur ve orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadığında ocak kısık ateşe alınır. İçerisine bal kabağı eklenir ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edilir. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alınır. Ilındığında pekmez ilave edilir. Ilık olarak kâselere koyulur.

6Bal kabaklı kek tarifi 2 yaş ve sonrası çocuklar için atıştırmalık

Ketojenik yemek tarifleri

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 1 paket kabartma tozu veya karbonat
  • 1 su bardağı bal kabağı püresi (yaklaşık 2 dilim bal kabağı)
  • 1 çay kaşığı dolusu tarçın

Üstü için:

  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çorba kaşığı labne peynir
  • 1 çay kaşığı toz zencefil

Hazırlanışı

Kuru üzümler sıcak suda 20-30 dakika bekletilir. Bal kabağı az su ile haşlanır ve iyice ezilir. Oda sıcaklığındaki yumurta çırpılır. Süt, zeytinyağı, püre kıvamındaki bal kabağı ilave edilir. Kabartma tozu, 1 çay kaşığı tarçın, kuru üzümler ve un eklenir. Hamur çok yumuşak olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hamur kıvam aldığında cupcake kalıplarına dökülür. Önceden ısıtılmış 180 C  fırında 20 – 25 dk pişirilir.

Üzeri için

Haşlanmış ezilmiş bal kabağından 2-3 kaşık alınarak tarçın, zencefil ve labne peynir eklenip karıştırılır. Sıkma torbası ile keklerin üzerine sıkılır. İstenirse fındık veya ceviz ile süslenir.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni ve yemek yazarıdır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.