Siyez unlu çıtır çubuklar 3 yaş sonrası

Siyez unlu çıtır çubuklar 3 yaş sonrası

Son yıllarda adından sık sık söz edilen Siyez unlu tariflerimize bir yenisi daha eklendi.

Siyez unlu çıtır çubuklar

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı siyez unu
  • Yarım su bardağı su
  • 2-3 küp soğuk tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 2 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karbonat (birkaç damla limon ile)
  • Üzeri için susam, çörek otu

Not: Tuz yerine baharatlarla lezzet katmanızı öneririz. Yanında ayran veya tuzu azaltılmış peynir ile sunabilirsiniz.

Hazırlanışı

  • Tüm malzemeleri iyice karıştırıp harmanlıyoruz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çubuk şeklini veriyoruz, bu esnada avucunuzu su veya yağ ile ıslatabilirsiniz.
  • Çubukları susam veya çörek otuna batırıp 160 derecede fanlı ayarda kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Ne kadar ince çubuklar yaparsanız o kadar kıtır kıtır oluyor 🙂
  • Susam alerjisi olan çocuklar için üzerine herhangi bir ekleme yapmadan tüketebilirler.

Afiyet olsun

Tarif: Yulaffit

İlginizi çekebilir: Siyez unlu poğaça tarifi 

Dr. Öğr. Ü. Mahir Gülcan’ın notu:

Siyez unlu çıtır çubuklar 3 – 4 yaş sonrası çocukların çiğneyebileceği bir yiyecek. Krakeri tuz yerine baharatlarla lezzetlendirip yanında tuzu alınmış peynir ya da bir bardak ayranla çocuğunuza sunabilirsiniz. Böylelikle ara öğüne kalsiyum, hayvansal protein de eklemiş olursunuz. Siyez buğdayı bugün kullanılan buğdayın atası olarak kabul edilir. Latince adı Triticum Monococcum olan bu buğdayın günümüzden 10 ila 12 bin yıl önce kullanıldığı biliniyor. Glüten oranı düşük olan bu buğday çeşidinde glüten diğer buğday çeşitlerine kıyasla bir miktar azdır. Bu nedenle glüten ile ilgili çölyak, glüten intoleransı gibi rahatsızlıkları olanlar için uygun değildir.  Öte yandan Siyez unu, modern buğdaya göre daha fazla A vitamini ve  demir içeriyor. Bu tahılın en önemli özelliği genetik yapısının bozulmamış olmasıdır.