Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıKilomuzu annemize boyumuzu babamıza mı borçluyuz?

Kilomuzu annemize boyumuzu babamıza mı borçluyuz?

-

Çoğu kişi boyunun genetik, kilosunun ise çevresel faktörler tarafından yönlendirildiğini düşünür. Bazen birinin bize bakıp ‘Annene benziyorsun’ ya da ‘Babana benziyorsun’ dediklerini duymuşuzdur. Bu benzetmeyi yaparken yüzümüz kadar endamımızı da tartıyorlar.

Çocuk yaştan itibaren vücudumuzun gelişmesi ve güçlenmesi için anne ve babalarımız bizi sağlıklı beslenmeye yönlendirir. Sağlıklı beslenmenin büyüme ve gelişmede önemli bir yeri var. Uzmanların ilk 6 ay bebeğin yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerektiğini söylemesinin de temel sebebi budur.

Günlük beslenme rutininde besleyici gıdalar olması, bebeklerin ve çocukların gelişiminde kilit rol oyuyor. Daha az besleyici bir yeme düzeni ise vücudun gelişimini olumsuz etkiliyor.

Tüm bunların yanı sıra çocuklukta yapılan bedensel aktiviteler de gelişimi etkileyen önemli faktörlerden. Örneğin, küçük yaşta basketbola başlayan ve uzun yıllar bunu devam ettiren çocukların boylarının uzaması gibi…

İşte büyüme ve gelişmemizde etkili olan çevresel faktörler bunlardı. Peki genetiğimizin bu konuda bir payı var mı?

Yapılan araştırmalara göre kilomuz ve boyumuzda genlerimizin önemli bir yeri var. Bazı araştırmalar ise boyumuzun uzunluğunun babamızdan miras kaldığına, kilomuzun ise annemizden geldiğini iddia ediyor. Araştırmanın detayları ise şu şekilde:

Baba uzunsa çocuk da uzun olabiliyor

Araştırmanın sonuçlarına göre, uzun boylu babaların çocukları da genellikle uzun boylu oluyor. Araştırmacılar, boyumuzun uzunluğunu etkileyen faktörlerin yüzde 70’inin genetik, yüzde 30’unun ise çevresel (Spor, beslenme vb.) faktörlere bağlı olduğunu söylüyor. Öte yandan, bir kişinin boyunu etkileyen farklı bir gen yapısının olduğunu da akıllardan çıkarmamak gerek. Kadınlarda ise boy uzunluğu biraz farklı işliyor.

Kadınların boyları 15 yaş civarında itibaren uzamayı bırakıyor. Erkekler ise 18 yaşına kadar uzamaya devam ediyor. Bu da erkeklerin kadınlardan daha uzun boylu olmalarını sağlayabiliyor. Ancak boy uzunluğunu etkileyen pek çok farklı sebep olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Bazı çocuklar neden daha uzun? Beslenme genler kadar etkili mi?
Bazı çocuklar neden daha uzun? Beslenme genler kadar etkili mi

Kilo konusunda işler değişiyor

Peki kişinin kilosunu belirlemede genlerin bir etkisi var mı? Bu sorunun cevabı ise ‘kısmen evet’. Bir çocuğun kilosunu belirlemede babanın kilosunun etkisi yok. Kilolu bir baba ve kilolu bir çocuk arasında araştırmacılar herhangi bir bağ kuramadı. Ancak başka bir araştırma, kilolu babaların bebeklerinin beyin gelişimini yavaşlatabileceğini ortaya çıkardı.

Annenin kilosu ise çocuğun kilosunu etkileyebiliyor. Aşırı kilolu anneler, daha yüksek kan şekeri seviyelerine sahiptir. Bu da bebeğin rahimdeki gelişimi üzerinde etkili bir durum.

Araştırmayı yapan Royal Devon ve Exeter Hastanesi, ilk kez çocukların boy ve kilosu üzerinde anne ve babanın etkili olduğunu bulmuş oldu. Yapılan araştırma, çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin, bebeklerini daha sağlıklı bir kiloda dünyaya getirmelerine yardımcı olabilir.