Et alerjisi her yaşta görülebiliyor

Son yıllarda giderek artan besin alerjileri arasında pek bilinmeyen bir alerji olan et alerjisi de yer alıyor. Her tür koyun, kuzu, dana, keçi eti alerjik reaksiyona neden olabiliyor. Bu alerji nadir olmakla birlikte, son yıllarda dünyada da daha fazla görülüyor. Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi’nde daha sık rastlanan et alerjisinin tanınması ile daha fazla kişiye tanı konulabilmesi bu artışın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Et alerjisi çocuklarda ve her yaştan bireyde görülebiliyor
Et alerjisi çocuklarda ve her yaştan bireyde görülebiliyor

Besin alerjileri genellikle çocukluk döneminde görülmekle birlikte et alerjisi her yaştan bireyde görülebiliyor. Bir tür ete alerjiniz varsa, diğer etlere ve ayrıca tavuk, hindi, kaz ve ördek gibi kümes hayvanlarına alerjiniz olabiliyor.

Araştırmalar, süt alerjisi olan çocukların çok küçük bir yüzdesinin de sığır etine alerjisi olduğunu gösteriyor. Yaklaşık 5 besin alerjili çocuğun 1’inde et alerjisine de rastlanabiliyor. Daha az tanı konmasının sebebi etteki alerji yapabilecek proteinlerin et pişirildiğinde parçalanarak etkisinin azalmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Et alerjisi için bilinen bir tedavi bulunmamakla birlikte, bu alerji diğer besin alerjilerine göre nadir gözlemleniyor ve belirtiler zamanla azalabiliyor.

Et alerjisi karında kramp ile başlayabilir

Et alerjisi belirtileri diğer alerjilerle benzerlik gösterebiliyor. Ancak özellikle kırmızı et alerjisinde reaksiyonlar şiddetli olabiliyor. Kırmızı et alerjisinde, et yedikten birkaç saat sonra anafilaksi oluşabiliyor. Bu durum hayatî tehlike oluşturduğundan gözden kaçırılmaması gerekiyor. Belirtiler arasında et yedikten 3 ila 6 saat sonra; Karında şiddetli kramplar, kusma, ishal, göğüste hırıltı, nefes darlığı, nefes almada zorluk, tekrarlayan öksürük, ses kısıklığı, deride kırmızı döküntü, dil ve / veya dudakları etkileyen şişlik, baş dönmesi ve anafilaksi gelişebiliyor. Tüm bunların hepsi birden değil bazıları gözlemlenebiliyor. Böyle bir durumdan şüphelenildiğinde derhal sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.

Et alerjisi neden olur?

Diğer alerji türlerinde de olduğu gibi et alerjisinin de nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak belirli kan grupları, geçirilmiş enfeksiyonlar, kene ısırığı, atopik dermatit geçiren kişilerin daha fazla risk altında olduğu düşünülüyor.

Bazı kişiler daha fazla risk altındadır

Araştırmalar, kırmızı et alerjisinin en sık A veya O kan grubu olan kişilerde görüldüğünü belirtiyor. Bunu sebebi ise AB veya B kan tiplerindeki B antijeninin, et alerjisini tetikleyen alerjene benzer olması ve bu kişilere doğuştan koruna sağlaması olarak değerlendiriliyor.

Yine araştırmalar, bazı enfeksiyonların veya birlikte varolan alerjilerin semptomatik bir yanıtı tetikleyebileceğini veya etkilerini artırabileceğini ileri sürüyor.

Kümes hayvanı alerjisi ise en sık ergenlerde görülüyor, ancak okul öncesi yıllarda da ilk belirtileri görülebiliyor. Kanatlı hayvan alerjisi olan kişilerin, genellikle balık ve karides gibi deniz ürünlerine de alerjisi oluyor. Kümes hayvanı alerjisi olanlarda yumurta alerjisi nadir görülmekle birlikte ve anafilaksi riski de düşük oluyor.