Zeytinyağlı pazı sapları 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Pazı, oldukça besleyici ve yumuşak oluşu sebebi ile de çocukların rahat yiyebileceği bir sebze. Eğer evinizde pazı var ise yapraklarından pazı mücveri, geriye kalan saplarından da zeytinyağlı pazı sapları yapabilirsiniz. Böylelikle mücver yaptığınız bir gün hem sebzenin kalan kısımlarını ziyan etmemiş hem de mücver sevmeyenler için bir alternatif yemek yapmış olursunuz. İçine biraz haşlanmış kuzu eti de ilave ederseniz zeytinyağlı pazı sapları sıcak olarak da servis edebilirsiniz. Bunun için malzemelere 150 gr. kadar kuzu kuşbaşı ilave etmeniz gerekecektir.

Pazı, marul, ıspanak gibi sebzeler nitrat içeriği yüksek olabileceğinden 1 yaş altındaki bebeklere çok sık yedirilmemelidir. Nitrat fazlalığı “mavi bebek” olarak da bilinen bir tür rahatsızlığa sebep olabilir. Tarifte yer alan haşlanmış nohut, 1 – 3 yaş çocukların nefes borusuna kaçabileceğinden muhakkak çatal ile ezilerek verilmelidir.

Zeytinyağlı pazı sapları 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Zeytinyağlı pazı sapları

Malzemeler

  • 2 demet pazı sapı (yapraklarından ayrılıp yıkanmış)
  • 1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası (isteğe bağlı)
  • Yarım su bardağı dolusu haşlanmış nohut
  • 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağ
  • Yarım su bardağı su

Hazırlanışı

  • Tencereye 1,5 kaşık zeytinyağ ve soğanı koyup soteleyin.
  • 4-5 dakika sonra pazı saplarını ve salçayı ekleyerek karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • 2-3 dakika sonra ,sıcak su, nohut ekleyerek, kısık ateşte 25 dakika kadar pişirin.
  • Ocağı kapadıktan sonra yemeği tencerede soğumaya bırakın.
  • Servis edeceğiniz, zaman servis tabağına alıp, kalan 1,5 kaşık zeytinyağını üzerinde gezdirerek servis edin.

Etli yapmak isterseniz önceden haşlanmış kuzu etini soğanı kavururken ilave edebilirsiniz. Yemeği 1 yaş civarı küçük çocuklara yedirmek istiyorsanız, pazı saplarını küçük doğramanız ve yemek piştikten sonra çatal ile tüm yemeği ezerek vermeniz gerekir. 1 yaş bebekler için nohut kullanmayabilirsiniz onu yerine et ve patates de güzel olacaktır hem de yedirirken çatal ile ezmeniz kolaylaşır.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.