Zeytinyağlı barbunya 1 yaş ve sonrası

 

Havuç mücveri 1 yaş ve sonrası

Zeytinyağlı barbunya

Malzemeler

500 gr. barbunya fasulyesi
1 orta boy kuru soğan
1 havuç
1 patates
1 orta boy domates
6-7 dal maydanoz
1 diş sarımsak
½ su bardağı sızma zeytinyağı
1 tutam tuz

Hazırlanışı

Barbunya ayıklanır ve yıkanır. Su dolu bir tencereye alınır ve kaynamaya bırakılır. 10-15 dakika kaynatıldıktan sonra koyu renkli su süzülerek bir kenara ayrılır. Havuç iyice yıkanır ve dışı soyulduktan sonra küp küp veya daha iri olarak doğranır. Patates yıkanır, soyulur ve küp küp doğranır. Bir tencereye sızma zeytinyağı koyulur. İçerisine doğranmış kuru soğan, havuç ve sarımsak koyularak 2-3 dakika orta ateşte tahta bir kaşık ile ara sıra karıştırarak pişirilir. Sonra doğranmış patates, rendelenmiş domates ve tuz ilave edilir. 1 dakika kadar daha pişirildikten sonra barbunya ilave edilir. Tüm malzeme karıştırılır. Üzerine kaynamış 3 su bardağı su eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yaklaşık 20 – 25 dakika sonra pişmiş olan yemek ocaktan alınır ve soğuduğunda üzeri maydanoz ile süslenerek servis edilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ ın notu:

Severek tükettiğimiz barbunyanın içeriğinde; Çinko, demir, kalsiyum, protein, karbonhidrat, lif, hücreler ve cilt için faydalı E vitamini bulunur. Barbunyanın bileşiminde bulunan çinko, cilt lekeleri ile savaşır ve leke oluşmasını önler. Pürüzsüz ve parlak bir cilt için bu sebze birebirdir. Barbunyanın posalı yapısı barsak kanserinin oluşumunu engeller. Barbunya kan şekerini hızla yükseltmediği için diyabetli hastalarda uzun süre tokluk sağlar. Barbunya tıpkı soya fasulyesi gibi izoflavon yönünden zengindir. İzoflavonlar kanser oluşmasına neden olan hücrelerin büyümesini engeller. Alışılageldiği üzere, barbunya yemeğinin üzerine konulan maydonoz, tesadüfi veya süslemek için değil, C vitamini bakımından zengin olduğundan, barbunyada bulunun demir emiliminin kolaylaşmasını sağlamak içindir.

Taze barbunya yaz sonuna doğru alınıp, ayıklandıktan sonra derin dondurucuda saklanabilir ve yemeği yapılmadan önce suda bekletilmesine ve kaynatılıp suyunun süzülmesine gerek olmaz. Ancak kuru barbunyayı bir gece önceden ıslatabilir ve bu suyu döktükten sonra yeni bir su ile 15 dakika kaynatarak ve bu suyu da dökerek (bu suyun dökülmesi B vitamininin azalmasına yol açsa da) pişirmeye hazır hale getirebilirsiniz. Barbunyada bulunan lektin maddesi bazı bünyelerde alerjiye sebep olabileceğinden, ayrıca mide rahatsızlığı olanlar için de pişirmenin bu şekilde yapılması daha doğru olacaktır.

 

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.