Zeytinyağlı bamya 9 ay ve sonrası çocuklar için

Zeytinyağlı bamya 9 ay ve sonrası çocuklar için

Zeytinyağlı bamya

Malzemeler

-1/2 kg bamya
-1 adet orta boy soğan kabuğu soyulmuş
-1/2 limon suyu
-1 küçük çay bardağı üzüm sirkesi
-3 adet ortaboy domates,kabuğu alınıp yemeklik doğranmış
-1 küçük çay bardağı su
-3 çorba kaşığı zeytinyağı
-yeteri kadar tuz ve şeker

Hazırlanışı

Bamyayı sirkeli suda 5 dakika bekletip yıkadıktan sonra ayıklamak için kurumasını bekleyin. Üst kısımlarını koni şekilde keserek bamyayı ayıkladıktan sonra ise bamyaları tencereye yerleştirerek tuz ve zeytinyağını ilave edebilirsiniz.
Ardından domatesler eklenir ve karıştırılır. Tencerenin tam ortasına bütün olarak kuru soğan yerleştirilir.
Limon suyunu ve suyu da ekleyip,tencerenin kapağı kapatılır. Kaynayıncaya kadar orta ateşte,daha sonra kısık ateşte yeterince pişirilir. Servis tabağına alınarak soğuduktan sonra servi edilir.

Afiyet olsun.

Not: Kuru soğan sevmeyenler ve rahatsız olanlar için zeytinyağlı bamya tarifinde soğan bütün olarak kullanılmıştır. Bu yöntemi taze fasulye gibi diğer sebzelerde de kullanabilirsiniz. Ailece yiyebileceğiniz zeytinyağlı bamya yemeğinden bir parça bebeğinize de ayırarak, patates püresi veya yoğurt ile ezdikten sonra yedirmeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle evde herkese ayrı yemek yapmak zorunda kalmazsınız. Bebeklere, zeytinyağlı bamya verirken bamyanın sert gelebilecek baş kısımlarını kesmeniz gerektiğini unutmayın.

Eğer zeytinyağlı bamya yaparken farklı bir lezzet demek ve daha besleyici bir formada yapmak isterseniz 1 yaşına yakın bebeğinize misket köfteli ve nohutlu bamya tarifimizi yapabilirsiniz. Bu tarifi de yine ailece bebek veya çocuklarınızla yiyebilirsiniz. Bebeklere yedirirken püre kıvamına getirmek için ezmeniz gerekecektir.

Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Ülkemizde bolca bulunan bamya gibi faydalı bir sebzeyi sofralarınızdan eksik etmemeye özen göstermek gerekir. Faydaları oldukça fazla olan bu sebze zeytinyağ gibi omega 3 kaynağı bir yağ ile yapıldığında daha da sağlıklı bir yemek olur. Bamyada bulunan önemli bir antioksidan olan glutatyon maddesini almanın en güzel yolu bamya yemektir. Sağlıklı beslenmek için sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Bamya aynı zamanda lif içeriği açısından kuru baklagillerler kadar zengindir. İçinde bulunan bolca lif içeriği sindirim sisteminizin iyi çalışmasını sağlar. 1 kâse pişmiş bamyada yaklaşık 4 g lif bulunuyor. Sebze olmasına rağmen protein içeriği çok yüksek olan bamya kalsiyum, magnezyum, potasyum, gibi mineraller, A ve K vitaminleri ile folik asit açısından da  zengin bir sebzedir.  İçinde bol miktarda domates de bulunan bu lif, vitamin ve protein içeren yemeği yazın taze bamyadan bol bol yaparak sofralarınızdan eksik etmeyin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.