Zeytinli peynirli tuzlu kek 1 yaş sonrası

Zeytinli peynirli tuzlu kek 1 yaş sonrası
Zeytinli peynirli tuzlu kek 1 yaş sonrası

Zeytinli peynirli tuzlu kek

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı tam buğday unu
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
  • 1 çay bardağı beyaz peynir rendesi (lor peyniri de olabilir)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı dilim zeytin
  • 1 çorba kaşığı zeytin ezmesi
  • 2 çorba kaşığı doğranmış dereotu (İsteğe bağlı)

Hazırlanışı

  • Yumurta, yoğurt ve sıvı yağı 3-4 dakika mikser ile çırpın.
  • Un ve kabartma tozunu ekleyip mikser ile iyice karıştırın.
  • Peynir, dilim zeytin, dere otu ve zeytin ezmesini ekleyip bu defa spatula veya kaşıkla karıştırın.
  • Kek hamurunu isterseniz yağlayıp unladığınız kek kalıbına, dilerseniz muffin kalıplarına dökün.
  • 180 derece önceden ısıttığınız fırında, muffin kalıpları kullandıysanız yaklaşık 18-22 dakika büyük kek kalıbı kullandıysanız 45-50 dakika ara sıra kontrol ederek pişirin.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

1 yaş itibariyle çocukların hemen hemen her şeyi tadabilmeye, yiyebilmeye başlamasını bekleriz. Tabi bazı özel durumu olan kronik hastalıkları olan, besin alerjileri olan çocuklar için beslenme şekli farklı olabilir. Zeytinli peynirli tuzlu kek tarifi de 1 yaş sonrası bir sağlık problemi olmayan çocuklar için uygundur.

Yine de içerisinde zeytin, peynir gibi ülkemizde sıklıkla fazla tuzlu üretilen gıdalar içeren bu keki yapmadan önce peynir ve zeytini bir süre suda bekleterek tuzu azaltmakta fayda var. Ne çocuklarımız ne de biz yetişkinler için fazla tuz iyi bir şey değil. Tuzu fazla yemek böbrekler, kalp damar sağlığı, tansiyon gibi pek çok rahatsızlık açısından önerilmez. Özellikle küçük çocukların böbreklerini fazlaca yorduğundan tuz konusunda da şekere olduğu gibi dikkat etmek gerekiyor.

Örneğin; kahvaltıda zeytin, peynir yiyen çocuğun yanında yediği omlete tuz atmanız gereksizdir. Tuz kullanırken de iyotlu sofra tuzları tercih edilebilir. Bunların içindeki iyot çabuk kaybolabileceğinden ağzı açık bırakılmamalıdır.

Çocukların kek, börek gibi gıdaları miktarı abartmadan yemelerinde fayda var. Bunlar kilo almaya neden olabiliyor. Ancak zeytinli peynirli tuzlu kek tarifinde zeytin, peynir, yumurta, tam buğday unu, dere otu gibi besinler yer aldığından çocukların beslenme çantalarına 1-2 dilim yanında ayranla birlikte konulabilir. Peyniri, zeytini sade olarak kahvaltıda yemeyen çocuklar için de farklı bir alternatif olabilir.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.