Ana SayfaAileYüzde oluşan aşırı tüylenme polikistik over habercisi olabilir

Yüzde oluşan aşırı tüylenme polikistik over habercisi olabilir

-

Yüzde aşırı tüylenme (Hirsutism), kadınlarda görülen, erkek tipinde kıllanma artışıdır. Kadınların % 5-10’unda görülür. Yüz bölgesindeki aşırı tüylenme; kadınların öz güvenini düşüren, ciddi bir duygusal stres kaynağıdır. Genellikle Hirsutizm hormonal bir bozuklukluk sonucu oluşur.

Ergenlikten önce görülen kıllar ince, yumuşak, renksiz ve kısa olan ‘vellus’ dediğimiz ayva tüyleridir. Ergenlik ile birlikte erkek tipi hormonların (androjenlerin) etkisiyle cinsiyete göre farklı bölgelerdeki kıllar ‘terminal kıl’ dediğimiz kalın, renkli, uzun kıllara dönüşür.

Kadınlarda vücudun hangi bölgelerindeki kıllanma normaldir?

Kadınlarda yüz, göğüs, karın, sırt, sakal, omuzlar, üst karın bölgesinde kalın, siyah renkli terminal kıl genellikle görülmez. Eğer erkeklik hormonları kişide çok yüksekse ya da kıl köklerinde erkeklik hormonlarına karşı aşırı bir hassasiyet varsa kadınlarda bu bölgelerde, erkek tipinde kıllanma görülür. Dolayısıyla kıllanma artışı, altta yatan hormonal bozukluğun ilk ve tek göstergesi olabilir.

Yüzde aşırı tüylenme nedenleri nelerdir?

Hirsutizm %75-80 oranında Polikistik Over Sendromu belirtisidir. Bunun dışında hormonal bozuklara yol açabilen tümörler ve hormon hastalıkları da aşırı tüylenmeye neden olabilir. Çok nadir olsa da bazen altta yatan bir sebep bulunmaksızın da aşırı tüylenme olabilir.

Polikistik over sendromu nasıl bir hastalıktır?

Polikistik over hastalığı (PKOS), üreme çağındaki kadınları en sık etkileyen hormonal bozukluktur. Yumurtlama problemlerinin en önde gelen sebeplerindendir. Özellikle bir kadın düzensiz adet görüyor, tüylenmede artış mevcut ve kilosu da normalin üzerinde ise, bu sendromdan şüphelenilir. Bu hastaların tanısında dermatologlar anahtar rol oynarlar çünkü hastalar sıklıkla aşırı tüylenme, akne, ve/veya androjenik alopesi (erkek tipi saç seyrelmesi) gibi sebeplerle öncelikle dermatologlara başvururlar. Ayrıca polikistik over sendromu olan hastalarda adet düzensizlikleri, kilo artışı ve hormon düzeylerinde artış görülür. Tanı,  kan tahlilleri ve yumurtalıkların adet döneminde yapılacak ultrason incelemesiyle ile  kadın doğum uzmanı tarafından koyulur.

Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy

Dermatolog – Türk Dermatoloji Derneği Başkanı