Yumurtasız mantı 1 yaş ve sonrası

Yumurtasız mantı 1 yaş ve sonrası

Malzemeler

3 su bardağı un
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un ( intoleransı yoksa sağlıklı olanı tam buğday unudur ama lezzeti beyaz una alışkın olanlara farklı gelecektir)
Not: Bu hamuru hiç sirke kullanmadan su, tuz ve un ile de yapabilirsiniz.

Patatesli iç harcı için malzemeler

Haşlanmış patates

İnce doğranmış kuru soğan

Hazırlanışı

İç harcı kıyma ve soğan ile hazırlayabileceğiniz gibi patates yerine sotelenmiş pırasa, pazı ıspanak gibi sebzeler ile de hazırlamak lezzetli birer alternatif olur.

Un, elma sirkesi, tuz derin bir kap içerisinde karıştırılır. Ardından az miktarlarda karışıma su ilave ederek yoğurulur. Ne kadar çok yoğurulursa hamur o kadar elastik bir yapıda olur. Hamur ele yapışmayacak kıvama geldiğinde ( kulak memesi sertliğinde)  üzeri streç film ile örtülüp buzdolabında 20 dakika dinlendirilir. Dinlendirilen hamur küçük bezelere ayrılıp merdane yardımı ile ince bir şekilde açılır. Ardından açılan hamur 2X2 cm civarı büyüklükte kesilip içine iç harcı eklenerek kapatılır. Küçük çay bardağının ağzı ile de hamur kesilerek yuvarlak şekil verilebilir. Önceden kaynamış suya mantılar koyulur. Yaklaşık 20 dakika pişirildikten sonra servis edilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

İçindeki malzemeler 1 yaş üzeri çocuklara uygundur. Siz çocuğunuzun çiğneme, yutma durumuna göre 2 veya 3 yaş üzeri olarak düşünebilirsiniz. İçine patates yerine sebze veya kıyma koyulması yemeği zenginleştirir. Hem hamur hem de patates kullanılması gereksizdir. Kullanacağınız kıyma ve sebze mantının besin değerini yükseltir. Üzerine sos olarak çocuğun alerjisi yoksa domates sos koyulması yemeği vitamin, mineral açısından da destekler. Burada domatesi mevsiminde kullanmak önemlidir. Bilmeyen varsa domates yaz sebzesidir. Eğer kışın mantı yapmak istiyorsanız başka bir kış sebzesi ile bu sosu yapmanız daha uygun olacaktır. İçinde kıyma, üzerinde sebze (domates veya başka sebze) olan bu tarif, karbonhidrat da içerdiğinden komple bir öğün değerindedir. Mantının iç malzemesi yeşil yapraklı sebzelerle hazırlanırsa (ıspanak, pazı vbg.), mantı aynı gün tüketilmeli ertesi gün çocuğa verilmemelidir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here