Ana SayfaÇocukAteş nasıl düşürülür? Yüksek ateş kaçtır?

Ateş nasıl düşürülür? Yüksek ateş kaçtır?

-

Vücut ısısının normal değerler üzerinde seyretmesine “yüksek ateş” denilmektedir. Acil başvurularının yaklaşık %20-30’u, gece telefon ile hekim aramalarının yaklaşık %50’si “Ateş nasıl düşürülür” şeklindedir? İnsan vücudu normalde  36,5 derece ısıya sahiptir ve 36,5 üzeri sıcaklık üzeri sıcaklık ateş olarak düşünülür. Genelde 38 derece üzeri ateş hastayı rahatsız edici boyuta gelir.

Ateş nasıl düşürülür? Evde ateş düşürmek için neler yapılabilir?

Giysilerini çıkarın

Hastanın giysilerini çıkartın. Eğer bulunduğunuz ortam çok soğuk ise ince bir atlet vb üzerinde kalabilir. Ateş yükselirken üşüme ve titreme olabilir. Bu durumda tekrar kalın giydirmeyin, üzerine kalın yorgan, örtü örtmeyin.

Oda ısısını düşürün

Oda sıcaklığı fazla olmamalıdır. Oda ısının 21-23 dereceyi aşmamasını sağlayın. Yaz aylarında hastayı serinletmek için direk klimaya maruz bırakmayın. Odanın ısısının düşürülmesi yeterlidir.

Islak bez ile eklem yerleri ve vücudunu soğutun

Temiz bir bezi ıslatın ense, kol dirsek içi, bacak diz kapağı arkası başta olmak üzere vücuduna koyarak serinletin. Bez ısındığında biraz sallayarak soğutun, suya sokup çıkarın sıkın ve tekrar vücuduna yerleştirin. Alkol ve kolonya kullanmayın çünkü bu deride tahrişe ve sonrasında ısı artışına sebep olabilir.

Ilık su ile yıkayın

Eğer ateş kısa süre düşüyor ve 2-3 saat içinde tekrar çıkıyor ise yahut düşmüyor ise bebeği/ çocuğu / ya da yetişkin hastayı çok soğuk olmayan ılık (yaklaşık 30-35 derece) su ile yıkayın. Suya sokup çıkardıktan sonra fazla kurulamayın. Islak kalması daha fazla serinlemesini sağlar.

Su içmesini sağlamaya çalışın

Eğer çocuk / yetişkin hasta sıvı alabiliyor ise sık sık su içirin. Ateş vücutta sıvı kaybına neden olur. Ayrıca ateş ile birlikte kusma, ishal varsa sıvı kaybı hayatı tehdit edecek boyuta gelebilir. Bu durum özellikle küçük çocuklar ve bebekler için çok önemlidir. Sıvı kaybı mutlaka telafi edilmelidir.

Ateş düşürücü ilaç kullanımına dikkat edin

Bebek ve çocuklarda salisilik asit (aspirin) KULLANMAYIN. 18 yaş altındaki çocuklarda grip, nezle, su çiçeği vb gibi viral (virüse bağlı) enfeksiyonlarda salisilik asit verilmemelidir. Bu ciddi sonuçlar doğurabilir. Ateş durumunda çocuklara ateş düşürücü parasetemol veya Ibuprofen verilebilir. 6 aydan küçük bebeklere Ibuprofen içerikli ilaçlar vermeyin. Bebeklere genellikle fitil önerilir. İlaçları hekiminize danışarak çocuğun yaşı ve kilosuna uygun dozda vermek en güvenli yoldur. Antibiyotik bir ateş düşürücü değildir.

Çocuk 0-3 aylıksa, ateşi 40°C ve üstündeyse, durmadan ağlıyor ve sıvı alamıyorsa,
ateşi 48 saatten daha uzun sürer ve ateş düşürücü ilaçlarla dahi düşmezse, çocukta kasılma, şuur kaybı, kusma, ishal, nefes almada zorluk gibi başka belirtiler de varsa, havale geçiriyorsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bebeklerde ateş nasıl ölçülür?

Bebek ve çocuklarda yüksek ateş olduğunu anlamak için, popodan 38°C, koltuk altından 37,4 °C, ağızdan 37,5 °C  ve üzerinde vücut ısısı ölçülmüş olmalıdır. Alından ateş ölçerler de bulunmaktadır ve bunda da 38 derece yüksek ateş kabul edilir. Ancak bebeklerde ateş, yenidoğan döneminde ilk 1 ay koltuk altından yapılmalıdır. 1 ay ile 5 yaş arası çocuklarda ise koltuk altı ve kulaktan yapılmalıdır. 0-3 ay arası bebekler için ateş kaç olur ise olsun muhakkak hekime danışılmalıdır.  Peki, çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür, işte evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler.