Ana SayfaHaberYouTube fenomenleri çocuklarda obezite artışına sebep oluyor!

YouTube fenomenleri çocuklarda obezite artışına sebep oluyor!

-

İngiltere’de yapılan yeni bir bilimsel araştırma, YouTube fenomenleri ve sosyal medya ünlülerinin çocukları daha fazla sağlıksız beslenmeye teşvik edebileceğini gösterdi. Şekerli ve yağlı atıştırmalıkları yiyen fenomenleri gören çocukların, görmeyenlere göre% 26 daha fazla kalori aldığı tespit edildi.

YouTube fenomenleri çocuklarda obezite artışına sebep oluyor!

Avrupa Obezite Kongresi’nde sunulan çalışmada, çocukların sosyal medyadaki görüntülere verdiği tepkiler incelendi. Bulgular, abur cubur gıdaların reklamları konusundaki daha sert kurallar getirilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Çalışmada, Instagram’da 10.9 milyon takipçisi olan Zoella ve 4.6 milyona sahip Alfie Deyes isimli fenomenler kullanıldı.

YouTube fenomenleri konusunda çocuklar bilinçlendirilmeli!

Araştırmacılar internette çocuklar için daha fazla güvenlik sağlanmalı çağrısında bulundular. Özellikle reklam ve gerçek içerik arasındaki farkı ayırt edemeyen küçük yaş çocuklarının durumdan etkilendiği ve bu sosyal medya içeriklerine sınırlama getirilmesi gerektiğine değinildi.  Çocukların, sadece televizyonda değil, aynı zamanda gittikçe artan çevrimiçi ortamlarda da besin değeri olmayan, kilo aldıran yiyeceklerin pazarlanmasından korunmasının önemi üzerinde duruldu. Çocukların sıkça izledikleri YouTube fenomenleri olumsuz örnek oluşturma konusunda başı çekiyor.

Şimdilik sosyal medya mecralarında yeterli olmayan reklam ve içerik güvenliği çocukların sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bunun için ebeveynlerin alabileceği önlemler ise şöyle;

  1. Çocukları internette daha iyi ve faydalı içerikler takip etmeye teşvik etmek.
  2. Çocukların internette geçirdiği zamanı kısıtlamak.
  3. Çocuklar ile konuşarak reklam ve reklam olmayan içerikler konusunda bilgilendirmek
  4. Takip edilen fenomenlerin olumlu örneklerden seçilmesine dikkat etmek.
  5. Çocuğun odasında yalnız başına bilgisayar kullanması yerine yetişkinlerin yanında kullanmasına izin vermek. Böylelikle seyredilen içerikleri denetlemek.
  6. Olumsuz içerikler konusunda sosyal medyada olumsuz yorumlar yapmaktan kaçınmayarak fenomenlere karşı ebeveyn birlikteliği oluşturmak.
  7. Gerektiğinde konuyu ilgili devlet makamlarına yazmaktan kaçınmamak.

Çocukları genel anlamda internet ortamındaki zararlı içeriklerden korumak için yapılması gerekenleri okumak ve uygulamak da ailelere yardımcı olacaktır.

Dünya çapında  obezite ve kilo fazlalığından dolayı her yıl 2.8 milyon insan hayatını kaybetmektedir.  TÜİK verilerine göre 2016 yılında Türkiye’de 15 yaş üstü obez bireylerin oranı % 19.6’dur. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında obezite konusunda 4. Sıraya yükselmiştir.

Konuyla ilgili olarak çocuklarda obeziteyi önlemenin yolları yazımızı okuyabilirsiniz. Doğru beslenme, harcanandan fazla kalori almamak, abur cubur gıda tüketimini minimumda tutmak ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemek obeziteden korunmak için yapılması gerekenlerin başında gelmektedir.