Yoğurt ilavesiz mayalanan tarhana tarifi 9 ay ve sonrası

Yoğurt ilavesiz mayalanan tarhana tarifi 9 ay ve sonrası

Özellikle son yıllarda artan süt alerjisi nedeni ile süt ve süt ürünleri yiyemeyen çocuklarımız yoğurt ilavesiz mayalanan bu tarhana tarifi sayesinde tarhanadan mahrum kalmayacaktır.

Yoğurt ilavesiz mayalanan tarhana

Malzemeler

1 kâse yeşil mercimek
1 kâse nohut
1 kâse buğday
1 kg domates
1 kg paprika (Kapya) biber
1 kg yeşil tatlı biber
1  soğan
2 diş sarımsak
20 dal maydanoz
Tam buğday unu

Hazırlanışı

Yeşil mercimek, nohut ve buğday haşlanır. Domates, yeşilbiber, paprika, soğan, sarımsak ve maydanoz ayrı ayrı rondodan geçirilir. Tüm malzeme derin bir kap içerisinde bir araya getirilir. İyice karıştırılır. Yoğun bir kıvam alıncaya kadar içerisine tam buğday unu eklenir. 5 gün boyunca mayalanmaya bırakılır. Mayalanma süresi boyunca karışım her kabardıkça karıştırılır. Gölge, temiz ve geniş bir zeminde kurumaya bırakılır. Kurudukça küçük parçalara bölerek daha kolay kuruması sağlanır. İyice kuruduktan sonra rondodan geçirilir. İçerisinde nem kalmaması için rondo işleminden sonra tekrar kurumaya gölge ve temiz bir alana serilir. Kuruması tamamlandığında tarhana çorba yapılmaya hazır hale gelmiş demektir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kış aylarının en lezzetli çorbalarından biri olan tarhananın faydaları saymakla bitmez. Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana çorbası, buğday unu, yoğurt, maya, domates, biber, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatların yoğurulduktan sonra kurutulmasıyla elde edilen çok besleyici bir çorbadır. Mayalama yani fermantasyon sonucu elde edilen tarhana her yaş grubu tarafından rahatlıkla yenebilecek bir besindir. A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengin olan tarhana çorbası protein ve likopen içeren besinler arasında da sayılır.

Tarhana içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarında sıkça yakalandığımız grip ve soğuk algınlığı gibi hastalık süreçlerinin hızlı atlatılmasını sağlar. İçerdiği antioksidanlar sayesinde adeta doğal bir kanser ilacıdır. Ayrı ayrı sunduğunuzda çocuğun yemeği istemeyeceği biber, soğan, sarımsak, domates gibi pek çok sebzeyi bu çorba ile çocuğunuza yedirmiş olursunuz.

 

Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.