Ana SayfaHaberYemek yaparken plastik kaşık, spatula kullanmayın!

Yemek yaparken plastik kaşık, spatula kullanmayın!

-

Plastik kaşık, spatula vb. gereçler uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kaldığında sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (Bfr) gıda güvenliği tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, plastik mutfak gereçleri 70 C° üzerindeki sıcaklıkla temas ettiğinde oligomer adı verilen zararlı maddeler yayıyor ve bu maddeler yemekle birlikte vücudumuza giriyor.

Bu maddelere sürekli maruz kalınması, alınan miktarın artmasına bu da karaciğer ve tiroid hastalığı kısırlık, kanser ve yüksek kolesterol gibi hastalıklara sebep olabiliyor. Pek çok plastik kabın zararlı kimyasallardan yapıldığı biliniyor. BFR, bu kimyasallardan olan oligomerden korunmak için sıcak yiyecekleri plastik kaplara koymamak, pişirirken plastik kaşık vb. gereçler kullanmamak gerektiği konusunda uyarıyor. Küçük boyutlarından dolayı bazı oligomerler plastikten yiyeceğe geçebiliyor. Mutfak eşyaları üretiminde kullanılan iki farklı polyamitten elde edilen oligomerleri dikkate alan araştırmada PA6 ve PA 6,6 (Naylon) üzerinde duruluyor.

Oligomerlerin insanlarda toksik etkileri hakkında yeterli bilimsel veri olmadığından benzer yapıdaki tehlikeli kimyasallara dayanarak riski tahmini yapan bilim insanları bu maddenin 90 mikrogram kadar küçük miktarda yutulmasının bile yaklaşık 60 kilo olan bir kişinin sağlığı için tehlikeli olacağı sonucuna vardılar. Yaklaşık 10 öğün yemekle birlikte günlük olarak 90 mikrogram limitinin aşılabileceğini belirten araştırmacılar, buna dayanarak, insanlara mutfak eşyalarını mümkün olduğu kadar sıcak yemeklerde, özellikle de 70 C° üzerindeki sıcaklıktaki yemeklerle temas ettirmemeleri gerektiğini belirtiyorlar.  

Plastik kaşık mı tahta kaşık mı yoksa metal mi?

Sağlıklı olarak gördüğümüz tahta kaşıkları da bulaşık makinalarında yıkamamak gerekiyor. Deterjanlar tahta üzerinde ufak çıkıntılara yapışıp kalabiliyor ve oradan yemeklerimize geçebiliyor. Tahta kullanımında da kaşık, çatal, spatula gibi gereçleri mümkün olduğunca sık yenilemek ve yıkarken elde fazla deterjan kullanmadan ılık suyla yıkamak fayda sağlayabilir.