Ana SayfaAileUzmanlar uyarıyor "Çayınızı soğutarak için!"

Uzmanlar uyarıyor “Çayınızı soğutarak için!”

-

Eğer çayınızı çok sıcak içiyorsanız bir daha düşünün! Bilim insanları yeni bir araştırmada 60 derece üzeri içilen sıcak çayın yemen borusu kanserini arttırdığını açıkladı. Bu yeni araştırma sıcak çay içmenin yemek borusunda tümör (özofagus skuamöz hücreli karsinom) oluşma riskinizi iki katına çıkarabileceğini söylüyor.

İran’da 50 bin 45 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, günde 60 C ve üzeri sıcaklıkta yaklaşık 2 ila 3 bardak çay içenlerin, daha düşük sıcaklıklarda çay içenlere kıyasla özofagus kanseri olma ihtimalinin neredeyse iki katına çıktığını gösterdi. Araştırmaya katılanların 10 yıllık takibi sonucunda elde edilen bulgular daha önce de çeşitli zamanlarda dile getirilen sıcak içecekler ile özofagus (yemek borusu) kanseri arasındaki bağlantıyı ortaya koymuş oldu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk olarak 2016 yılında 65C’nin üzerindeki içecekler ile ilgili kanser riski konusunda uyarmıştı.

Bilim insanları daha önce yapılan araştırmalarda da benzer sonuçlar elde etmişti. Bu sebeple güvenilirliği yüksek olarak kabul edilen bu araştırma da medyada gündem yarattı. İran’ın Golestan bölgesinde yapılan araştırma coğrafi olarak ülkeler arası yakınlık sebebiyle de bizim toplumumuz için de önem taşıyor.

Ancak araştırmacılar, “Sıcak çay içmek özofagus kanserin doğrudan sebebi olmayabilir, diğer kanser faktörleri de sıcak çay içen bu grupta daha yaygın olabilir. Ayrıca bu durum henüz sadece İran ve Çin’de yapılan araştırmalarda gösterildi ve aynı durumun farklı bir ülkede de aynı sonucu verip vermeyeceği henüz bilinmiyor” deniliyor.  Araştırmacılar, ağzı ve boğazı yakacak kadar sıcak içecekler içmenin bilinen bir faydası olmadığına dikkat çekerek, içecekleri içmeden önce soğumasını beklemenin mantıklı olduğunu belirtiyorlar.

Kaynak: Islami F, Poustchi H, Pourshams A, et al. A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma – International Journal of Cancer. Published online March 20 2019