Trabzon hurmalı tart tarifi 4 yaş üzeri

Trabzon hurmalı tart tarifi
Trabzon hurmalı tart tarifi

Trabzon hurmalı tart, kasım ayının en güzel meyvesi, A vitamini deposu Trabzon hurması diğer adıyla cennet hurması ile yapılan eşsiz bir lezzet. Vitamin, mineral ve lif açısından çok zengin olan Trabzon hurması sulu yapısı, yumuşak dokusu ve yoğun bir  tada sahip olması nedeniyle bir çok temiz içerikli tarifte mükemmel sonuçlar veriyor. Çocuklarınızın iştahla tüketeceği işte o tariflerden biri…

Trabzon hurmalı tart tarifi

  • 3 adet olgun Trabzon hurması
  • 1 su bardağı yulaf unu
  • Yarım çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı ceviz
  • Yarım çay kaşığı hamur kabartma tozu

Hazırlanışı

  • Öncelikle, yulaf ununu yoksa da yulaf ezmesini cevizle birlikte rondodan geçirin. Ceviz, tart hamurumuza çıtır bir doku kazandıracak.
  • Ardından Trabzon hurmasının bir adetini çatalla ezin ve diğer malzemelerle birlikte karıştırın. Hafif cıvık bir hamur olacak.
  • Harçtan 1 yemek kaşığı ayırın ve kalan malzemeyi yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine ortası çukur kalacak şekilde yayın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
  • Daha sonra kalan 2 cennet hurmasını ve 1 yemek kaşığı hamur harcını karıştırıp, 15 dakika pişirdiğiniz tartın ortasındaki çukura dökün ve 7-8 dakika daha pişirin.
  • Dilerseniz üzerini ceviz ve tahinle süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Trabzon hurmalı tart tarifinde yer alan bu güzel meyve sağlık için yaralı değerli antioksidanlar içerir yani likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten açısından zengindir. Bol lifli yapısıyla kabızlık problemini önlemede de oldukça faydalıdır. Meyvenin baş kısmını kesip içini tatlı kaşığı ile yerseniz bu lifli ve sulu yapısını siz de fark edebilirsiniz. Önemli bir c vitamini kaynağıdır. Kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini, enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmaya yardımcı olur.

Karbonhidrat içeriği yüksek olduğundan şeker hastalığı olan çocukların hekiminin önerdiği miktarda yemesi uygundur. Diyabetli bireylerin fazla yemesi kan şekerini yükseltir. Çocuklara yemekten 2-3 saat sonra ara öğün olarak verilebilir. Yemekten hemen önce önce verirseniz iştahını keser ve yemek düzenini bozabilir.

Tahin de son derece faydalı susamdan elde edilen bir besindir. Susam alerjisi olmayan çocuklara, çok yağlı olduğundan miktara dikkat edilerek verilebilir. Malum günümüzde çocuklar eskiden olduğu kadar hareketli olmadığından bu tip yağlı gıdaların porsiyonlarına dikkat etmek gerekiyor. Ancak spor yapan fazla enerji harcayan çocuklar için iyi bir enerji kaynağıdır. Çocuk beslenmesinde kek, börek, kurabiye, pasta, tart vb. gıdaların yeri yoktur. Ancak dışarıdan almaktansa ara sıra ev yapımı bu tip ürünler sunabilirsiniz.