Tepsi kebabı 9 ay ve sonrası

Tepsi kebabı 9 ay ve sonrası
Tepsi kebabı 9 ay ve sonrası

Tepsi kebabı malzemeleri

3 – 4 kişilik

Tepsi kebabı için:

  • Yarım kilo çift çekim orta yağlı kıyma
  • 1 demet maydanoz ince kıyılmış
  • 1 küçük soğan rendelenmiş
  • 1 çay kaşığı karabiber (Küçük çocuklar yiyecekse sonradan kendi tabağınıza ekleyin)
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 diş sarımsak

Üzeri için:

  • 1 adet domates, yıkanıp elma dilim doğranmış
  • 2 adet patates ayıklanıp yıkanıp elma dilim doğranmış
  • 3-4 adet çarliston biber

Sosu için:

  • 1,5 çorba kaşığı domates salçası
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Tepsi kebabı malzemesini yoğuracağız kaba alıp, kıyma ve baharatları iyice yoğurun.
  • Yoğurduğunuz karışımı yuvarlak tepsi ya da fırın kabınıza eşit şekilde yayın.
  • Üzerine dilimlenmiş patates, domates ve biberi dizin ve hazırladığınız sosu dökün.
  • 190 -200 dereceye ısıttığınız fırında, 35-40 dakika pişin.
  • Ayran, yeşillikler ve lavaş ekmekleriyle servis edin.

Çocuklar için köfte tarifi: Anne köftesi 9 ay ve üzeri

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Tepsi kebabı 9 aydan büyük sağlıklı bebeklerin de tadabileceği bir yemek. Giderek yaygınlaşan etsiz beslenme trendi belki yetişkinlerin tercihi olabilir ancak et, çocuk beslenmesinde önemli bir yere sahiptir ve mümkün olduğunca çocuklar bu değerli besinden mahrum bırakılmamalıdır. Tabii et fiyatlarının yüksek oluşu kimi dar gelirli aileleri zorlayabilir. Ancak mümkün olduğunca haftada en az bir defa bile olsa çocukların et yemesi önemlidir. Çocuk gelişiminin yapı taşlarından olan hayvansal proteinler, onların büyüme ve gelişimini etkiler.

Öte yandan çocukluk döneminde sık gördüğümüz besin alerjileri, sıklıkla inek sütü, yumurta, kuru yemişler, balık ve kabuklu deniz ürünlerine karşı vücudun bağışıklık sisteminin aşırı yanıtından kaynaklanır. Bu gibi durumlarda ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi hafif bulgular yanında yaşamı tehdit edebilen anafilaksi gelişmesi besin alerjilerinin hayati önem taşıdığının da göstergesidir.

Çok sık olmamakla birlikte kırmızı et alerjileri de görülmektedir. Et içerisindeki protein veya karbonhidrat yapısındaki maddelere karşı bağışıklık sistemimizin aşırı tepki vermesi sonucu alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Et alerjisi sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görülebilen bir durumdur. Ülkemizde Karadeniz bölgemizde daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.

Eğer ete alerjiniz varsa diğer beyaz et dediğimiz tavuk, kaz, hindi gibi gıdalara da alerji gelişebilir. İnek sütü alerjisi ile olan her beş çocuğun birinde sığır etine de alerji gözlemlenmektedir. Bu konuda bilgi sahibi olmakta fayda vardır.


Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.