Tas kebabı 9 ay ve üzeri

Tas kebabı 9 ay ve üzeri
Tas kebabı 9 ay ve üzeri

Tas kebabı

Malzemeler

  • Yarım kilo dana kuşbaşı et (Kuzu daha yumuşak olacağından çocuklar için tercih edilebilir)
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 tutam taze kekik (Kuru kekik de kullanılabilir)

Hazırlanışı:

  • Kuşbaşı etleri üzerini örtecek kadar su ile haşlayarak pişirin.Bu sırada tencerede oluşan köpükleri ara sıra alarak pişirme işlemini devam ettirin.
  • Etler yeteri kadar piştikten sonra ayrı bir tencerede yağ, salça ve soğanı kavurarak pişirdikten sonra haşlanmış etleri ve taze kekiği ekleyin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 40 dakika daha pişirin. Dana eti geç kuzu eti daha çabuk pişer.

Tas kebabı genellikle patates püresi ile servis edilir. Yanında C vitamini içeren bir gıda alması etten gelen demir emilimini artırdığından önemlidir. Patates püresine yaptığınız miktara bağlı olarak 1 tatlı kaşığı kadar ayıklanmış, doğranmış maydanoz ekleyerek rondodan geçirebilir hem C vitamini içeren hem de yeşil renkli bir püre elde edebilirsiniz. Büyük çocuklar için yanında limonlu yeşil salata C vitamini alımı için faydalı olacaktır.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Koyun ve dana eti gibi kırmızı etler çocuk gelişiminde önemli yapı taşlarıdır. Kırmızı et demir eksikliğine dolayısıyla kansızlığa karşı önemli bir gıdadır. Yiyeceklerdeki demirin insan vücudu tarafından emilebilir olması önemlidir. Bu oran kırmızı ette %35 oranında iken, diğer besinlerde daha düşüktür. Özellikle bitkisel proteinlere nazaran kırmızı et 10 kat daha fazla sindirilebilir demir içerir. Kansızlığın önlenmesinde çok değerli bir besindir. Ancak nadir de olsa bazı çocuklarda ete karşı alerji görülebilir.

Gelişme çağındaki çocuklara mutlaka et yedirilmelidir. Etsiz vejeteryan beslenme çocuklar için uygun değildir. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece çocuklar etten mahrum edilmemelidir. Kırmızı etin yapısında tiamin, riboflavin, niasin, biotin, B6, B12, pantotenik asit gibi B kompleks vitaminler bulunur. Yorgunluk, halsizlik, sinir, baş ağrısı gibi sorunların birçoğu B12 vitaminiyle alakalıdır. Kırmızı etin içerisinde yoğun miktarda B12 vitamini bulunur. Çinko, demir ve manganez gibi elementler içeren kırmızı etin sinir hücrelerinin büyümesi ve tamir edilmesinde olumlu etkisi vardır. Küçük çocuklara eti iyice didikleyerek küçük parçalar halinde vermek gerekir.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.