Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıSüt dişlerini korumak kalıcı dişler için de önemli

Süt dişlerini korumak kalıcı dişler için de önemli

-

Süt dişleri değişecek dişler olduğu için birçok anne-baba tarafından önemsenmemektedir. Ancak ilerleyen dönemlerde sürekli dişlere, ağızda ideal yer sağlanması açısından süt dişlerini korumak önemlidir. Yeni gelen kalıcı dişlerin düzgün dizilebilmesi, güzel ve muntazam olması için süt dişlerinin kendiliğinden düşene kadar çürüksüz bir şekilde ağızda kalması daha uygundur. Böylece ortodontik sorunlar minimuma indirilir. Ayrıca süt dişleri fazla çürüyüp enfekte olup süt dişi altındaki kalıcı diş germine zarar vermemelidir. Süt dişleri ağızda çürüksüz olur ise çiğneme, beslenme fonksiyonu çocukların büyüme ve gelişimine pozitif etki oluşturur.

Biberon çürükleri önemli midir?

Özellikle anne sütünün erken bırakılmak zorunda kalınıp mama ile beslenmeye başlanan bebeklerde sıklıkla biberon çürükleri görülür. Öncelikle üst kesici dişlerde rastlanır. Özellikle gece biberonla verilen süt, uykuya geçildikten sonra dişlerin üzerinde birikmektedir. Uyku sırasında tükürük salgısı da azaldığından dişler temizlenmez. Bu durum ağızda daha önceden var olan çürük yapıcı bakterilerin asidik bir ortam oluşturmasına neden olur. Bu asitler dişlerin yüzeyini kaplayan mine kısmının mineral yapısını bozarak, önce tebeşirimsi beyaz renkte lekelere daha sonra da sarı kahverengi renkteki biberon çürüklerine yol açar.

Biberon çürüğü; çocukların dişlerinde çok erken madde kayıplarına yol açtığı için, çocuğun beslenmesine, gelişmesine, konuşmasına ve estetik görüntüsünün kötü olmasına neden olur.

Biberon çürüklerinin oluşmasına neden olan bakterilerin zararlı etkileri, süt dişlerinin geçirgen, hasas yapıları nedeniyle kısa bir sürede dişlerin sinir dokusuna ilerler ve dişlerin kısa sürede iltihaplanmasına neden olurlar.

Bu diş enfeksiyonları, çocuğun ağrı duymasına, özellikle yemek yerken huzursuzlaşmasına, uyku düzeninin bozulmasına sebep olabilir.

Biberon çürükleri nasıl önlenir?

  • Bebeğin gece ağızda biberon ile uyumasına engel olunmalı.
  • Emzik ve biberona bal, reçel gibi tatlandırıcı ilave edilmemeli.
  • Biberon kullandıktan sonra su içirilip ağız çalkalanmalı.
  • Mümkün ise ıslak gazlı bez veya tülbent ile bebeğin dişleri temizlenmeli.

Bebeklerde biberon kullanmadığı halde neden çürük oluşur?

Bebeklere emziğe  bal, pekmez batırılıp ağıza vermek dişleri çürütür.Bunlar yerine havuç, elma gibi sağlıklı besinler verilmelidir.

Çocukların dişleri ne zaman fırçalanmaya başlanmalıdır?

Bebeklikten itibaren temiz ince tülbentle ağız temizliğine başlanmalıdır. 6 aydan itibaren çıkan ilk dişler ile beraber yaşına uygun boyutta diş fırçaları ve macunları ile dişler anne babanın yardımı ile mutlaka fırçalanmalıdır. 3 ayda bir de kullanılan fırçalar değiştirilmelidir. Bebek macunları, çocuk macunlarından farklı olarak florit içermiyor. Bebeklere macun kullanmak istenilmez ise mutlaka tülbent temizliği devam ettirilmeli.

Dt. Gerçek Canpolat