Sürekli kızartma yemek ömrünüzü kısaltabilir

Kadınlarda yapılan yeni bir araştırmaya göre düzenli olarak kızartma yemenin ölüm riskini yükselttiği açıklandı. ABD’de yapılan ve BMJ’de yayınlanan araştırmada yaklaşık 107.000 kadının yemek yeme alışkanlıklarına bakıldı. Çalışmanın detayları ise şöyle.

Sürekli kızartma yemek ömrünüzü kısaltabilir.

Menopoz sonrası kadınların yer aldığı araştırmada, günde bir kez kızarmış tavuk yiyenlerin, yemeyenlere oranla kanser hariç diğer nedenlerden yüzde 13 daha yüksek ölüm riski olduğunu ortaya koydu. Ölüm riski, günde bir kez kızarmış balık veya kabuklu deniz ürünleri yiyen kadınlar için yüzde 7 olarak gösterildi. Kızarmış yiyecekler, özellikle çalışmadaki 50-65 yaşları arasındaki kadınların kalp kaynaklı ölüm riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkili bulundu. Araştırmacılar, kızarmış yiyecek tüketiminin azaltılmasının, halk sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini öne sürüyor.

Çalışmada kızarmış tavuk en olumsuz sonucu veren gıda olurken, kalp ve damar hastalıkları riskini düşürdüğü bilinen balığın ise kızartma işlemi uygulandığında bu faydalı özelliğinin yok olduğu gösterildi.

Kızartmada kullanılan yağın da etkili olabileceğini belirten araştırmacılar “Yiyeceğin ne tür bir yağda kızartıldığını ve bunun sonuçları nasıl etkilediğini ölçüme imkanı yoktu, bu nedenle veriler evrensel sonuçlar vermiyor. Ancak yine de bu sonuçlar halk sağlığı açısından önemli.” diyor.

Avatar
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.