Somon püre 9 ay ve sonrası çocuklar için

Somon püre 9 ay ve sonrası çocuklar için uygundur. Balık bebeklerin menüsüne balık proteini alerjisi riski nedeniyle 9 aydan sonra ilave edilir. Çocuğunuz eğer alerjik bünyeli ise hekime danışarak 1 yaşından sonra da başlayabilirsiniz.

Somon püre 9 ay ve sonrası çocuklar için
Somon püre 9 ay ve sonrası çocuklar için

Somon püre

Malzemeler

50 gr. Somon fileto
½ Havuç küçük boy
½ Patates (mümkünse küçük taze patates)
1 su bardağı su

Hazırlanışı

Tüm malzeme yıkanır, ayıklanır ve küp küp doğranır. 1 su bardağı su koyulmuş tencereye tüm malzeme ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Piştiğinde ocaktan alınarak 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı koyulur. Çatalla ezililerek püre kıvamına getirilir. Ilık olarak bebeğe servis edilir. 

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Somon, çok önemli bir omega-3 kaynağıdır.  Balık yağı açısından özellikle soğuk denizlerin (Norveç gibi) somonları çok daha zengindir. Ayrıca tüm balıklar gibi çocuklarımız için çok değerli bir protein kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan Somon, beyin fonksiyonlarını düzenleyerek hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Amerikan Kalp Derneğinin önerilerine göre, haftada 2 defa Omega-3 içeren yiyecekler tüketilmesi kalp sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Omega-3 kalp kası fonksiyonlarını düzenleyerek, oluşabilecek ritim bozukluklarına karşı kalbimizi korur. Somon aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır. Selenyum, vücudunuza zarar verebilecek maddelerden korunmanıza destek olur. Bu sayede oluşabilecek enfeksiyonlara karşı vücudumuz korunma altına alınır.  Somon, kan basıncının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Bu görevi ile de kalp sağlığı açısından oldukça önemlidir

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.