Soğuk algınlığında faydalı olan bitki çayları hangileri?

Soğuk algınlığına iyi gelen, bağışıklıklığı güçlendiren bitki çayları

Soğuk kış günlerinde sıcak bitki çayları ile hem içimizi ısıtıp hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Zira aniden soğuyan hava sıcaklığı, bağışıklık sistemimizin zayıflamasına ve grip virüsüne davetiye çıkarmaktadır.

Soğuk algınlığında faydalı olan bitki çayları hangileri

Ada çayı: Hazımsızlık problemlerinde kullanılmakla birlikte ağız ve boğaz enfeksiyonlarında rahatlatıcı etkileri mevcuttur. Özellikle bitkilerin uçucu yağı boğaz iltihaplarında kullanıldığı için çayı gargara olarak da kullanılabilir. 2 gram yaprak sıcak su ile 5 dakika demlenerek içilebilir. Bu arada hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.

Ekinezya: Çeşitli alt türleri olan Ekinezya üst solunum yolu enfeksiyonlarından koruyucu ve bu enfeksiyonları tedavi edicidir. 0.5-1 gram Ekinezya 10-15 dakika sıcak suda demlenerek içilir.

Ihlamur: Soğuk algınlığında toksin atıcı, balgam söktürücü ve sakinleştirici etkisi vardır. İçindeki maddeler yardımıyla boğazdaki tahrişi engeller, uçucu bileşenleri ile hastayı rahatlatır. 2 gram kurutulmuş çiçek 10 dk demlenerek kullanılır.

Kakule: İçerisindeki yağlar ile kakule tohumu solunum sistemleri hastalıklarında etkindir. Ayrıca hastalıklara karşı direnci sağlar. Ağız ve boğaz iltihaplarında etkindir. 1.5 gr toz tohum 10-15 dakika sıcak suda bekletilerek içilir.

Karanfil: En önemli özelliği antiseptik olmasıdır. Boğaz yolu enfeksiyonlarında ağrı hissini azaltır. Ihlamur veya diğer bitki çaylarına 2-3 adet ilave edebilirsiniz.
Kuşburnu: Grip ve nezlede C vitamini içeriğiyle destek sağlar. 2 gram meyve sıcak suda demlenerek içilir.

Rezene: Çoğunlukla mide ve bağırsak problemlerinde ün salmış bitki tohumu soğuk algınlığında ve öksürüklerde kullanılmaktadır. 1,5 gram parçalanmış tohum 10 dakika demlenerek içilebilir. Hamilelik döneminde kullanımı önerilmez.

Zencefil: Zencefil bulantı için etkisi ve sindirime yardımcı olması yanında iltihap giderici etkileri mevcuttur. Limonlu tercih edilebilir. 1 g zencefil sıcak suda demlenerek içilebilir. Hamilelik dikkatli kullanılmamalıdır.
Bu çaylardan daha küçük miktarlarda karışımlar yapıp içerisine hem tat hem de şeker düzenleyici olarak tarçın ilave edilebilir. Ayrıca limon, ayva gibi meyvelerle de etkisi artırılabilir. Bitkilerin kullanımında hamilelik ve emzirme döneminde çok dikkatli olunmalıdır. Bu dönemlerde karışık bitki çaylarından uzak durulmalıdır.
Herkese sağlıklı bir kış mevsimi dilerim.

 

Dyt.Figen Fişekçi Üvez
Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.