Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıSivilce tedavisi hakkında doğrular ve yanlışlar

Sivilce tedavisi hakkında doğrular ve yanlışlar

-

Ergenlikle birlikte hormonal değişim pek çok gençte sivilce oluşumuna sebep olur. Ergenliğin sık görülen bir parçası olan sivilceler aynı zamanda yetişkinlerin de sorunudur. Çok yaygın olduğu için akne hakkında, akne nasıl geçer, sivilce tedavisi ve sivilce tedavisi için doğal yöntemler gibi çok sayıda gerçek olmayan mit dediğimiz tavsiyeler duyabilirsiniz.  Sivilce tedavisi ile ilgili bazı yanlış inanışları öğrenerek çocuğunuza ya da kendinize yardımcı olabilir cildinizi daha kötü duruma sokmaktan kurtulabilirsiniz. Bunlardan bazıları şöyle…

Sivilce tedavisi hakkında doğrular ve yanlışlar

Sivilce neden olur?

Erkeklik hormonu ergenlik döneminde arttığından yağ bezlerini uyarır. Bu durum vücut salgılarında artışa neden olur. Bu yağ kıl yağ bezleri kanallarından dışarıya atılır. Bu kanallarda tıkanıklık oluşursa dışarı atılamaz ve birikmeye başlar. Bu durum da bazı bakteriler için yaşam alanı demektir. Bakterilerin salgıladıkları bazı maddeler iltihaplanmaya ve sivilceye sebep olur. Yağ bezlerinin yoğun bulunduğu yüz, sırt ve göğüs gibi alanlarda sivilce daha sık oluşur. Sivilce genellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde görülür. Beslenme ve stres ile direkt bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak dengeli beslenme ve su içmek cilt sağlığı açısından önemlidir.

Sivilce tedavisi hakkında doğrular ve yanlışlar

Yanlış: Sık sık yüz yıkamak sivilceyi önler.

Doğrusu: Hijyen sivilcenin gelişimiyle ilgili değildir. Her gün yüzün yıkanması ölü deri hücrelerinden, fazla yağdan ve yüzeydeki kirlerden kurtulmanıza olanak sağlar. Ancak çok fazla temizleme veya çok fazla yıkama, kuruluğa ve tahrişe neden olabilir. Bu da sivilceyi daha da kötüleştirebilir. Özellikle yüz yıkarken sık sık sabun kullanmak cildinizi kurutup alerjiye de zemin hazırlar.

Dermatologlar genellikle hafifçe yıkamayı önerir. Yüzünüzü günde iki kezden fazla olmamak kaydıyla bir temizleyiciyle yıkayabilir ve nazikçe kurulayabilirsiniz. Sivilceleri tahriş edebilecek sert hareketlerden veya keselerden uzak durmalıdır. Ek olarak, yüksek konsantrasyonlarda alkol içeren tonikler cildi kurutabilir. Bunlardan kaçınılmalıdır.

Yanlış:Bronzlaşmak sivilcelerin kurumasına yardımcı olur.

Doğrusu: Bronzlaşmak geçici olarak sivilcenin kızarıklığını örtebilir ama sivilceyi tedavi ettiği yönünde bir kanıt yoktur. Aksine bronzlaşma yanmış bir cilt demektir. Ayrıca erken yaşlanma ve cilt kanseri geliştirme riski de yüksektir.

Çocukları, açık havada koruyucu elbise, şapka ve güneş gözlüğü takarak cildinizi koruyun. Ayrıca gözenekleri tıkamayan minimum 30 güneş koruma faktörüne sahip bir güneş koruyucu kullanmalıdırlar. Tatilde cildin deniz suyu, sık banyo gibi sebeplerle kuruması belki sivilcelerin azalmasını sağlayabilir ancak bu defa da leke kalma ihtimali artabilir.

Özellikle reçeteli sivilce ilaçları kullanan çocuklar için güneşten uzak durulması önemlidir. Bu ilaçlar cildi güneş ışığına ve solaryumda maruz kalınan ultraviyole ışınlarına karşı çok hassas hale getirebilir.

Yanlış: Sivilce sıkmak daha hızlı iyileşme sağlar.

Doğrusu: Bir sivilce patlatmak geçici olarak daha az fark edilmesini sağlayabilir. Ama sivilce patlatmak oradaki bakterilerin daha uzun süre kalmasına neden olabilir. Sivilce patlatmak bakterileri cildin içine doğru iterek sivilce etrafındaki alanı daha da kızarık hale getirir ve iltihaplandırır. Sivilce patlatan cihazlar vb. daha güvenli bir yol değildir. Bazen, sivilce patlatmak ciltte iz oluşmasına neden olabilir ve bu da kalıcı olabilir. Oluşan çukurlar kalıcıdır. Sivilce yeni oluşurken kurutucu bir krem üzerine uygulanabilir ancak durum yaygınsa dermatoloğa giderek kapsamlı bir tedavi gerekebilir.

Yanlış: Güzel bir cilt için makyaj yapmayın veya tıraş olmayın.

Doğrusu: Kullanılan ürünler yağsız, kaliteli, hijyenik oldukları sürece kozmetikten uzak durmak zorunda değilsiniz. Ama günün sonunda cildi temizlemek şartıyla. Hatta günümüzde bazı kapatıcılar artık akneyle savaşmaya yardımcı olan benzoil peroksit veya salisilik asit içermektedir.

Ancak, herhangi bir ürün cildi tahriş ediyor, alerji yapıyor veya soyulmaya neden oluyorsa, o ürünü kullanmayı bırakıp dermatoloğunuza başvurun.

Doğal, organik vb. kozmetik malzemeler veya mutfakta kullanılan çeşitli ot ve baharatlar medyada popülerlik kazanmıştır, ancak bunlar gözenekleri tıkayarak sivilceye neden olabilirler. Hatta cilt yanıklarına da sebep olabilmektedirler. Bu nedenle sivilcelenmeye eğilimli cildi olanların bu ürünlerden uzak durmasında fayda vardır.

Aknesi olan gençler güvenli bir elektrikli tıraş makinesi kullanabilirler ancak cildi tahriş etmekten ve enfeksiyondan kaçınmak için sivilcelere yakın yerler hafifçe tıraş edilmelidir.

Yanlış: Çoğalmaması için daha fazla sivilce ilacı kullanın.

Doğrusu: Benzoil peroksit ve salisilik asit gibi aktif maddeler içeren reçetesiz sivilce ilaçları çok fazla kullanıldığında sivilceyi daha da kötüleştirebilir, çünkü kuruluğa, tahrişe neden olabilirler. Benzoil peroksit, sivilce yapan bakteri miktarını azaltarak cildin kurumasını ve soyulmasını sağlayarak sivilceyi tedavi etmektedir. Bu sebeple de fazlası istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Bir dermatoloğa başvurun!

  • Reçetesiz sivilce tedavilerini denediniz ve çözüm olmadı.
  • Acı verici, büyük sivilceler var.
  • Koyu renkli lekelerin oluşmasına neden olan akneler var.
  • Akne nedeniyle çocuğunuzun öz güveni düştü, mutsuz hissediyor.
  • Akne izleri oluştu.

Akne ilaçları dikkatli kullanılmalıdır. Hekimin verdiği reçeteli ilaçlar da hekimin önerdiği gibi ve belli süre kullanılmalıdır. Kendi ilacınızdan artanı bir başkasına özellikle hamile birine kesinlikle vermeyin.