Ana SayfaAileSelülit neden oluşur?

Selülit neden oluşur?

-

Kadınların estetik açıdan şikayetçi oldukları konuların başında gelir selülitler.  Bazı kişilerde fazla, bazılarında az görülebilir. Selülit oluşumunun tam nedeni bilinmemekle beraber sorumlu tutulan bir takım faktörler vardır. tedavisinde ise farklı yöntemler kullanılır.

Hormonal faktörler: Östrojen, insulin, noradrenalin, tiroid hormonları ve prolaktin selülit gelişiminde rol oynayan hormonlardır.

Genetik: Bazı genetik özellikler selülit gelişimi için alt yapı oluşturmaktadır. Bazı ırklar, kadın cinsi, yavaş metabolizma özellikleri, yağ dağ

ılımındaki değişkenlikler, dolaşım yetersizlikleri genetik olarak sorumlu tutulan faktörlerdir. Bu nedenle de fazla kilosu olmayan bireylerde dahi selülit izlenebilmektedir.

Diyet: Özellikle aşırı yağ ve karbonhidrat tüketimi selülit gelişimine neden olur. Buna ek olarak tuzdan zengin fiberden fakir beslenme alışkanlıkları da sorumlu faktörlerdendir.

Yaşam stili: Sigara içenlerde selülit daha fazla izlenir. Egzersiz yapmayan bireylerde, uzun süreler boyunca ayakta veya oturarak hareketsiz çalışanlarda bu soruna daha sık rastlanılır.

Giyim stili: Sıkı iç çamaşırı kullanımı, özellikle lastik kısımlarının kalçanın ortasından geçtiği tipteki kilotlar, bölgenin dolaşımına olumsuz etki gösterir ve selülit gelişiminde rol oynar.

Selülitle savaşmak için kullandığımız ürünlerin içinde ne tür etken maddeler aramalıyız?

Selülit ile mücadelede bir takım kremler önerilmektedir. Her ne kadar bu kremlerden hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanabilmiş bir etkiye sahip olmasa da yine de içeriklerinde aranması gereken bir takım etken maddelerden söz etmek mümkündür.

Anti selülit kremlerde en çok tercih edilmesi gerekenler:

  • Metilksantin (kafein ve teobromin)
  • Pentoksifilin
  • Beta agonistler ve adrenalin
  • Alfa antagonistler
  • Ginkgo biloba
  • Hint kestanesi
  • Squalene
  • Hyaluronik asit
  • Aminofilin
  • Karnitin

Pek çok antiselülit kreminde yukarıdaki etken maddelerden bir kaçı kombine olarak mevcuttur.

 Selülitten tamamen kurtulmak mümkün mü?

Selülit tedavisinde öncelikle beslenme ve egzersiz üzerinde durulmalıdır. Bu alışkanlıklarda yapılacak değişiklikler özellikle kafein içerikli kremlerle desteklenmelidir.

Enerji bazlı gerçekleştirilebilecek bir takım dışarıdan uygulanabilecek yöntemler de mevcuttur:

Radyofrekans

Lenfatik drenaj

Geniş spekturumlu ışık (BBL)

Seanslar halinde uygulanarak selülit görüntüsünde azalmaya neden olur. İleri vakalarda aşırı yağ toplanan bölgelere yapılacak lazer veya ultrason yardımlı liposuction bir diğer tedavi metodunu oluşturur.  Liposuction işlemi sırasında lazerin kesici özelliği ile fibröz septalar dediğimiz ve yağ öbekleri arasındaki çukurlara neden olan bağlantılar kesilir. Çok derin olan çukurlara yağ transferleri yapılabilir. Bu uygulamaları takiben yapılacak sıkılaştırıcı dışarıdan uygulamalar da elde edilecek sonucu daha da ileriye taşır.

Selülitten tamamen kurtulmak her bireyde mümkün olmayabilir ancak kombine tedavilerde her bireyde belirgin fayda elde edilir.

Biz selülite yaklaşım yaparken bireyi beslenme ve egzersiz alışkanlıkları, vücuttaki yağ miktarı ile beraber değerlendirip 2-4 aylık bir program çerçevesinde planlıyoruz. Selülit tedavi programı olarak adlandırdığımız bu yaklaşımımızda, doğru beslenme, doğru egzersiz, antiselülit kremler, dışarıdan uygulanan cihazlar ve gerektiğinde de lazer liposuction yardımlı şekillendirmeden yararlanıyoruz.

Prof. Dr. Reha Yavuzer
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı