Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekSebzeli tavuk yemeği 2 yaş sonrası

Sebzeli tavuk yemeği 2 yaş sonrası

-

Sebzeli tavuk yemeği yaklaşık 4 kişiliktir. Küçük çocuklar için mutlaka etin ve sebzelerin küçültülerek ya da çatalla ezilerek verilmesi gerekir. Bu tip bir yemek 3-4 yaş üzeri çocuklar tarafından yenebilir. Çocuğunuzun çiğneme durumunu göz önüne alın. Sebzeli tavuk yemeğinin daha yumuşak olması için göğüs eti yerine tavuk kalça eti kullanılmıştır.

Sebzeli tavuk yemeği yapılışı

Malzemeler

  • Yarım kilo tavuk but eti kemiğinden ayrılıp kuşbaşı doğranmış
  • 300 gr. mantar ( Yaklaşık bir çorba kasesi)
  • 250 gr. brokoli  ( Yaklaşık bir çorba kasesi)
  • 2 yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı

Sos malzemeleri

  • 3 diş sarımsak, kıyılmış
  • 1 çay bardağı tavuk suyu veya normal su
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 paket yemeklik krema

Hazırlanışı

  1. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. Yağ sıcakken tavuk parçalarını koyun. Az miktarda tuz ve karabiber ekleyin.
  2. Tavuk kızarmaya başlayınca mantarları ekleyin. Mantarlar yumuşamaya başladığında, brokoli çiçeklerini ekleyin ve brokoli yumuşayana kadar ara sıra karıştırarak pişirin. 
  3. Pişmiş malzemeyi tavadan alıp bir kenara koyun.
  4. Aynı tavaya sarımsağı koyun.1 dakika karıştırarak pişirin.
  5. Üzerine unu ve 1 paket kremayı ekleyin. Karıştırarak pişirmeye devam edin. ( Krema yerine başamel sos da yapabilirsiniz)
  6. Koyu bir kıvam aldığında içine 1 çay bardağı tavuk suyu veya normal su koyun. Daha önce pişirdiğiniz tavuğu ve sebzeleri ekleyin. Sulu olsun isterseniz daha fazla ekleyebilirsiniz.
  7. Eğer seviyorsanız tavuğa 1 tatlı kaşığı köri de ekleyebilirsiniz.
  8. Tüm malzeme birlikte yaklaşık 10 dk. piştikten sonra ocaktan alıp servis edebilirsiniz.

Servis önerisi: Eğer makarna seviyorsanız 7. aşamada içine önceden haşlanmış erişte, şekilli makarna ekleyip birlikte 10 dk. pişirebilirsiniz.

Yahut bulgur pilavı, kinoa pilavı ya da sade pilav veya makarnanın yanına koyarak da servis edebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Sebzeli tavuk yemeği, hayvansal protein, sebzeden gelen lif ve eğer makarna ile servis edilecekse karbonhidrat içerir. Bu da beslenmede çeşitliliği sağlar. Protein ve yağ içerikleri açısından önemli bir besin olan tavuk eti demir, fosfor ve B grubu vitaminler içerir. Mantar ise D vitamini içeren az sayıdaki bitki kaynaklı besinlerdendir. Bakır, çinko, selenyum, potasyum ve fosfor içeren mantarın bir de enteresan özelliği bulunur. Mantarın baş kımının altında olan kahverengi kısmı güneşe dönük olarak mantarı 3 saat kadar güneşte bırakırsanız D vitamini içeriği artar. Brokoli de hem vitamin hem de lif açısından zengindir. Krema ise yağ içeriği yüksek olduğundan yemeğin kalorisini biraz arttırır. Kilo problemi olan çocuklar için kremasız versiyonu denenebilir.