Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekSebzeli tavuk eti sarma 3 yaş ve sonrası

Sebzeli tavuk eti sarma 3 yaş ve sonrası

-

Sebzeli tavuk eti sarma malzemeleri

8 adet ince dövülmüş, sarma için hazırlanmış tavuk göğüs eti  (organik tavuk mümkünse)
250 gr. Ispanak veya semizotu
2 adet soğan
1 diş sarımsak
8 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz tatlı biber
1 tatlı kaşığı kekik
7 adet kültür mantarı
1 adet kırmızı kapya biber
1 küçük kabak
1 adet küçük havuç
1 adet küçük patates
yeteri kadar tuz
8 ince dilim taze kasar
6 çorba kaşığı su
1/2 çorba kaşığı domates salçası

Hazırlanışı

6 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 adet soğan rendesi, tatlı toz biber ve kekiği harmanlanır. Tavuklar hazırlanan marinasyona eklenir ve buzdolabında 3-4 saat dinlendirin.

Sebzeli iç:

Tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyulur. İnce doğranmış soğan eklenir 3-4 dakika sotelenir. Küçük doğranmış kapya biber eklenir. Rendelenmiş havuç eklenir ve ardından 3-4. dakika sonra rendelenmiş kabak ve küçük doğranmış mantarlar ile rendelenmiş patates, sarımsak, ince doğranmış ıspanak, tuz ilave edilir. 4-5 dakika pişirilir. Soğumaya bırakılır.

Tavuklar tek tek marinasyondan çıkartılıp içlerine hazırlanan sebzeli içten koyulur. Her bir tavuğa ince 1 dilim taze kasar eklenir, rulo şeklinde sarılır ve fırın kabına dizilir. Üzerine marine edilen sos, 6 yemek kaşığı su ve ½  çorba kaşığı salça ile karıştırılarak dökülür. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında25-30 dakika pişirilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Tavuk eti yüksek derecede biyolojik değere sahiptir. Kolay sindirilebilir özellikte olan tavuk etleri, yüksek kalitedeki aminoasitlerin, yağ asitlerini diğer etlerle aynı oranlarda içerir. Enerji değerinin düşük olması, liflerinin kısalığından dolayı kolay çiğnenebilir ve kolay sindirilebilir olması nedeni ile tavuk etleri çocuk ve yaşlıların beslenmeleri dahil tüm yaş grupları için birçok özel diyette yer alabilecek özelliktedir. Tavuğun farklı bölgelerindeki etlerin özellikleri de farklıdır. Örneğin protein daha çok göğüs etinde, yağ ise boyunda yoğunlaşmıştır. Göğüs eti en düşük yağ (yüzde 9) ve en az kolesterol (67 mg/100 gr) içeriğine sahip olan parçadır. Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk eti özellikle demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de iyi kaynağıdır. Tavuktaki but eti, göğüs etine göre daha fazla B2 vitamini (riboflavin) ve B1 vitamini (tiamin), daha az da niasin vitamini içerir. Tavuk but etinde, göğüs etine kıyasla demir, çinko ve sodyum içerikleri de daha fazladır.

Tavuğun pişirme ve tüketme koşullarına dikkat etmek gerekir. Pişirme sırasında, pişirme yöntemi ve koşullarına bağlı olarak bazı vitaminlerde kayıp olabilir. Vitamin B6 ve pantotenik asit pişirme suyuna geçerek azalabilir bu sebeple tavuk suyunu dökmeyin, mutlaka değerlendirin.
Pişmiş tavuk etinin besleyici değeri yeniden ısıtılması ile az da olsa bir miktar azalma gösterir. Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçının, mümkün olduğunca pişirir pişirmez yemeye özen gösterin.