Sebze köftesi 9 ay ve sonrası çocuklar için

Sebze köftesi 9 ay ve sonrası çocuklara sebze yedirmenin farklı bir yolu. Çocuklar köfte formundaki yiyecekleri genellikle severler. Ayrıca sebze köfteleri ile burger ve sandviçte yapabilirsiniz. Şef Ayşe Nil Dinler sizler için hazırladı.

Sebze köftesi

Malzemeler

1 adet kereviz veya patates
1 adet kabak (rendelenmiş)
1 adet havuç (rendelenmiş)
1 adet kırmızı pancar (rendelenmiş)
1 diş sarımsak (dövülmüş)
1 adet küçük pırasa veya kuru soğan (ince doğranmış)
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ve ya İzmir tulumu
4 çorba kaşığı kinoa unu ( Çölyak hastası değilseniz normal un veya galete unu olabilir)
1 adet avokado ( çatalla ezilmiş)

Not: 1 yaş sonrası çocuklar için yumurtayı tam (sarısı ve akı) kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı

Rendelenen pancar,  kabak, patates ve havucu  süzgece alın. Süzgeçte iyice sıkın. Elde ettiğiniz sebze suyunu ziyan etmeyin. Çorbalara ekleyebilirsiniz.

Bir sote tavasına, zeytinyağını koyup soğan, pırasa ve sarımsağı ekleyin. Birkaç dakika soteleyip, suyunu sıktığınız sebzeleri ekleyin, karıştırarak 6-7 dakika pişirin. İsterseniz içine kişniş ve biberi ekleyip, sotelenen sebze rendesini yoğurma kabına alın. Soğutun.

Yumurtayı, kinoa ununu, peyniri ve ezilmiş avokadoyu ekleyerek yoğurun. Şekil verin.

Pişirme kağıdı yaydığınız fırın tepsisine yerleştirin.180 derecede 12-16 dakika arası (büyüklüklerine göre) pişirin. Yahut yapışmayan tavada 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile pişirebilirsiniz. Orta ateşte her iki tarafını 4-5 dakika pişirin.

Bu malzemeye arzu ederseniz 100 gr kadar kıyma ekleyebilirsiniz. Köfteye karnabahar veya brokoli eklemek isterseniz buharda pisirip avokadoyu eklediğiniz aşamada ekleyebilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Çocuklarda dengeli ve sağlıklı beslenme için tüm gıdalardan belirli oranda alınması önemlidir.  Lif, vitamin ve mineral zengini sebzeler bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çok önemlidir. Sebze köftesi tarifi tencere yemeği formunda sebze yemeyi sevmeyen çocuklar için güzel, sağlıklı bir alternatiftir.  Çocuklar da değişiklikten hoşlanırlar. Bunun en iyi örneği evde yemediği bir gıdayı komşunun evine gittiğinde yiyen çocuklardır. Çoğu kişi bu duruma şahit olmuştur.  O nedenle çocuğum “sebze” yemiyor demeden önce çocuğunuza, farklı şekillerde sebze yemekleri sunabilirsiniz.

Köftenin içinde kinoa unu kullanılmış. Kinoa her ne kadar tahıl zannedilse de değildir ve glüten içermez. Glütensiz beslenmesi gereken çölyak hastaları için de uygun bir tariftir.

 

 

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.