Pratik ve kolay kahvaltı tarifleri çocuk ve yetişkinler için

Kolay kahvaltı tarifleri çocuklar ve yetişkinler için uygundur. Çocuk yaş grubu için hekim önerimiz genel anlamda 1 yaş üzeridir. Bu pratik kahvaltı tariflerini yemek yapmayı seven büyük çocuklar ile birlikte de hazırlayabilirsiniz. Yetişkinler için ise bu pratik ve kolay kahvaltı seçenekleri sofranıza renk katacaktır. Tarifler arasında hazır yufkalı pişi ve fırında baharatlı patates sağlıklı diyebileceğimiz alternatifler olmadığından onları ara sıra çeşit olarak yapmak uygun olabilir. Ancak evde hazırlanmış ve ailece yapılan bir kahvaltı her zaman en güzelidir. Pratik ve kolay kahvaltı tarifleri için hazırlıklar tamam ise seçeneklere bir göz atalım.

Pratik ve kolay kahvaltı fırında hellim şiş

Bu tarifi 6 yaş ve üstü çocuklarınızla birlikte hazırlayabilirsiniz.Yemek yapma eylemine katıldıkları için daha severek yiyeceklerdir. Mantarları, sebzeleri ve peyniri dilimleyip çocuklarınıza da dizdirebilirsiniz. Pratik ve kolay kahvaltı tarifleri içinde çocuklar ile birlikte yapabileceğiniz bir tariftir.

Malzemeler

  • 6 adet tahta çöp şiş
  • 1 paket hellim peyniri,şişe geçirmek üzere 12 eşit parçaya bölünmüş
  • 12 adet kültür mantarı soyulup sapları çıkartılmış
  • 12 adet çeri domates
  • 3 adet yeşil sivri tatlı biber 12  parçaya bölünmüş
  • 1 adet kırmızı kapya biber çekirdekleri çıkarılıp 12 eşit parçaya bölünmüş
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı tatlı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı top kekik
  • Sebzeler için 1 tutam tuz

Yapılışı:

  • Sebzeleri yıkayıp doğrayın.Mantarların kabuğunu ayıklayın.Tuz ile harmanlayın.
  • Çöp şişlere zevkinize göre dizin ve ya çocuklara dizdirebilirsiniz. Diğer tarafta 1 kâsenin içinde 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı toz biber ve 1 tatlı kaşığı kekiği karıştırın.
  • Üzerine fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine alıp üzerlerine fırça yardımıyla hazırladığınız yağ karışımını sürün.
  • 180 dereceye ısıtılmış,alt üst turbo ayarlı fırında 8 ila 10 dakika pişirin.

 

Hazır yufka ile pratik kahvaltı pişi (Çocuklara tadımlık)

Evde hamur ile pişi yapamıyorsanız üzülmeyin. Bu garantili ve pratik tarifi denemenizi öneririm.

Malzemeler

  • 1 adet hazır yufka
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı

  • Yufkayı tezgaha yayın, yumurtayı bir kaseye kırıp çırpın. Bir fırça yardımıyla yumurtayı tüm yufkaya sürün. Ucundan başlayarak kol böreği gibi sarın ve bir çukur kâseye yerleştirip üzerine 1 bardak soğuk süt ekleyin. 30 dakika dinlendirin. Hazırladığınız yufkayı parmak kalınlığında minik lokmalar hâlinde kesin.
  • Sıvı yağı kızartma tenceresine alıp ısıtın. Yağ ısındığında minik lokmalar hâlinde kestiğiniz yufkaları atın ve tencereyi sallayarak kızartın. Puf puf kabarmalarına, tavanızı sallamanız yardımcı olacaktır. Çevirerek kızartın ve havlu kağıt serdiğiniz bir tabağa alın. Daha sonra servis tabağına geçirin. Arzu ederseniz üzerlerine tarçın, bal veya pudra şekeri serperek tatlı olarak da servis edebilirsiniz.

Peynirli yeşil ekmekler (1 yaş üzeri çocuklar için)

Peynirli yeşil ekmekler hem hazırlaması kolay hem de sağlıklı bir kahvaltı seçeneği.

Malzemeler

  • 6 dilim ekşi maya ekmeği
  • 150 gr. Beyaz peynir
  • 100 gr taze kaşar
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı krem peynir
  • Birkaç dal dereotu yıkanıp ayıklanmış
  • Birkaç dal maydanoz yıkanıp ayıklanmış

Yapılışı

  • Mutfak robotunun haznesine yumurtayı kırın, dereotu ve maydanozu ekleyip çalıştırın. Karışıma krem peynir, beyaz peynir ve taze kaşarı ekleyip robotu tekrar çalıştırın.
  • Hazırladığınız karışımı ekmeklere sürerek, 180 derecede yumurta kızarıp peynirler eriyinceye dek 10-12 dakika pişirin ve sıcak servis edin.

Fırında baharatlı patates kızartması 

Anadolu’da kahvaltıda sıklıkla sunulan patates kızartmasını bir de böyle deneyin bayılacaksınız. Fırında baharatlı kızarmış patates, derin yağda pişen kuzenine göre çok daha az yağ ile yapılır. Yapımında sızma zeytinyağı kullanarak yağın yanarak sağlıksızlaşmasının da önüne geçmiş olursunuz. Yine de yenilen miktarı sınırlı tutmak iyidir.

Malzemeler

  • 4 adet orta boy patates,kabukları soyulup küp küp doğranmış
  • 3 dal taze biberiye
  • 1 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber

Yapılışı

  • İlk olarak fırını 200 dereceye, alt üst turbo ayarında açarak ısıtın.
  • Patatesi tuz ile harmanlayın. Sarımsağı ezip, zeytinyağı ve toz biber ile karıştırın ve patateslere ekleyin. Biberiyenin iğneli yapraklarını dalından ayırıp bıçak yardımıyla kıyın ve patatese ekleyin.
  • Patatesleri fırın kabına alıp,ısınan fırına yerleştirin. 10 dakika sonra patatesleri alt üst ederek karıştırın ve fırının ısısını 180 dereceye getirin. Yaklaşık 30 dakika içinde patatesleriniz hazır olacaktır. Fırının orta rafını kulanın.

Fırında lavaş pizza

Fırında lavaş pizza yapmak için biz tam buğdaylı lavaş kullanmayı tercih ediyoruz. Üzerine zevkinize göre eklemeler yapabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 adet tam buğdaylı lavaş
  • 2 çorba kaşığı taze kaşar rendesi
  • 1 tatlı kaşığı ketçap (ev yapımı kullanıyorum)
  • 1 tutam kekik
  • 2-3 yaprak fesleğen,ince kıyılmış
  • 1 çorba kaşığı doğranmış zeytin
  • 1 çorba kaşığı mısır
  • 2 adet mantar ayıklanıp ince kıyılmış
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

  • Tambuğday lavaşını fırın kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirin.
  • Fırını 180 dereceye ısıtın.
  • 1 kasede zeytinyağı, ketçap, kekik ve ince kıyılmış fesleğeni karıştırıp fırça yardımıyla lavaşa sürün.
  • Zeytin, mısır, mantar ve zevkinize göre malzemeleri yerleştirip üzerine peynir serpin.
  • Isınmış fırında 8-10 dakika pişirip, afiyetle yiyebilirsiniz.

Ayrıca kahvaltı etmeyi keyfe dönüştürecek tariflerimize bakmak isteyebilirsiniz.

 

Afiyet olsun

Şef Ayşe Nil Dinler

 

 

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.