Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekPatates pizzası 1 yaş ve sonrası

Patates pizzası 1 yaş ve sonrası

-

Patates pizzası tarifi

Malzemeler

  • 2 orta boy patates
  • 50 gr. taze kaşar peyniri
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 adet domates
  • 50 gr. kavrulmuş kıyama veya 4 parça çemensiz pastırma
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Arzu ettiğiniz önceden pişirilmiş sebzeler meselâ; domates, dilimlenmiş zeytin, renkli tatlı biberler, mantar vb.

Hazırlanışı

  • Patatesler yarım santim kalınlığında büyük dilimler halinde doğranır.
  • Suda kısa süre ovulur ve suyu dökülür.
  • Bir küçük tencereye domates rendelenir ( ya da rondodan geçirilir).
  • Domates sos suyunu çekip koyu sos kıvamı alana kadar önce orta sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Orta boy yanmaz bir tavaya zeytinyağı koyulur, patatesler tavaya düzleştirilerek yayılır. Tavanın şeklini alması sağlanır. Üzerine kapak kapatılır kısık ocakta 10-15 dk. pişirilir.
  • Üzerine domates sos dökülerek 5 dakika daha kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Rendelenmiş ve maydanoz ile karıştırılmış kaşar peynir tavadaki patateslerin üzerine ilave edilir.  
  • Ardından pastırma parçaları ikiye bölünerek tavadaki karışımın üzerine serpiştirilir ve kapak tekrar kapatılır. Malzemeler de piştikten sonra ( yaklaşık 10 dakika) ocak söndürülür.
  • Patates pizzası da tıpkı gerçek pizza gibi üçgen parçalara bölünerek servis edilir.

Not: Çocuğunuzun damak tadına göre malzemeyi farklı kullanarak değişik tatlar yaratabilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kötü bir şöhrete sahip olan patates aslında hiç yağ içermez. Orta boy bir patates sadece 100 kalori verir. Buna karşılık patates lifli bir besindir. Bir C vitamini ve B6 vitamini deposudur. Demir de içerir. Portakal ve domates kadar olmasa da patates elma, armut ve ayvadan daha fazla C vitamini içerir. Her gün 200-300 gram büyüklüğünde bir patates yenmesi halinde, vücudun günlük C vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. Pizzanızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta da patatesin kabuklarının soyulma şekli. Kabukları kalın soymak, besin değerlerinin azalmasına neden olacağından ya kabukları ile yemek ya da mümkün olduğunca ince soymak gerekir. Patatesin aynı zamanda bir nitrik asit ve çinko deposu olduğu da gösterilmiş olup bu özelliği ile ishal veya mide-barsak sistemi bozukluklarında değerli bir besindir. Sonuç; özellikle okul çağı çocuklarının çok sevdiği pizzayı yaparken hamur mu patates mi sorusuna cevap bu pizzada.