Nohutlu havuç çorbası 9 ay ve sonrası

Nohutlu havuç çorbası 9 ay ve sonrası çocuklar için

Nohutlu havuç çorbası

Malzemeler

200 gr. bal kabağı veya 3-4 adet havuç
100 gr nohut
½  küçük kuru soğan
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Pırasa yıkanıp, soyulur ve ince doğranır. Bir tencereye bir kaşık sızma zeytinyağı koyulur ve pırasa ilave edilerek orta ateşte pırasalar şeffaflaşana kadar pişirilir.

Bir gece önceden suda bekletilmiş nohut yıkanır ve haşlanır. Daha sonra kabukları soyulur. Soyulmuş ve yıkanmış bal kabakları ve havuç küp küp doğranır. Nohut, balkabağı, havuç ve 3 -4 su bardağı su pişirilmiş olan pırasaya ilave edilir. İyice piştiğinde ocaktan alınır içerisine 1 kaşık sızma zeytinyağı ilave edilir ve rondodan geçirilir.

NOT: Yaş olarak büyük çocuklar için çorbanın içine tane nohut da koyulabilir. Sadece tek çocuk için 1 öğün olarak hazırlayacaksanız malzemeleri 2/3 oranında azaltmanızı öneririz.Ayrıca bebeğinizde gaz sorunu varsa bu çorbayı daha ileri aylarda bebeğinize sunmanızı öneririz.

Örneğin 1 kâse çorba için;  1 küçük havucun yarısı, 4-5 adet nohut, pırasanın beyaz kısmından 2-3 ince dilim kesmek, 2 kibrit kutusu kadar bal kabağı, 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı yeterli olacaktır.

Doç. Dr. Enver Mahir Gürcan’ın notu:

Havucun yararlarından bahsetmiştik. Nohuta gelince. Kalori değeri yüksek olan nohut, A, C, E, K ve B grubu vitaminleri ile fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengindir ve ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren nohuttur. Kış aylarının en çok tüketilen yemek malzemesi olan nohutun faydaları arasında en önemlisi hastalıklara karşı direnci artırmasıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi en kısa sürede sağlayabilen baklagillerdendir. Hava değişimlerinde yakalandığımız grip ve soğuk algınlığını atlatmamıza yardımcı olması da nohutun faydaları arasında bulunur, çünkü nohut, besin değerleri açısından çok zengindir.

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.