Ana Sayfa06 -12 ay yemekMuradiye çorbası tarifi 8 ay sonrası

Muradiye çorbası tarifi 8 ay sonrası

-

Bursa ya özgü Muradiye çorbası tarifi hem çocuğunuz hem de sizler için lezzetli bir alternatif.

Muradiye çorbası malzemeleri

  • Yarım adet orta boy tavuk göğsü (Fındık büyüklüğünde doğranmış)
  • 1 adet orta boy kabak (fındık büyüklüğünde doğranmış)
  • 1 adet orta boy havuç (Fındık büyüklüğünde doğranmış)
  • 5 su bardağı su (1-2 bardağını tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
  • 2 çorba kaşığı arpa şehriye
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çorba kaşığı zeytinyağı

Terbiyesi için;

  • 4 çorba kaşığı yoğurt ( Arzunuza göre yoğurt yerine 1 yumurta koyarak da terbiyeyi yapabilirsiniz)
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 kaç damla limon suyu (Bu yoğurdun kesilmesini önleyip, terbiyeye parlaklık verecektir. Kesilmemesi için tüm pişirerek yaptığınız yoğurtlu yemeklerde birkaç damla limon suyu kullanmanızı öneririm.)

Muradiye çorbası yapılışı

  • Çorba tenceresine yağları koyup altını açın.Önce tavuğu 3-4 dakika soteleyin.
  • Tavuğun rengi dönünce sebzeleri ekleyin ve 3-4 dakika kadar daha soteleyin.
  • Tencereye sıcak su ve ya sıcak tavuk suyunu ilave edip,3-4 dakika kaynatın. Arpa şehriyesini ekleyin.
  • Bir kasede unu, yoğurdu ve birkaç damla limon suyunu çırpın.
  • Kaynayan çorbadan kaseye ekleyerek, yoğurt ve unun ısısını dengeleyip, yoğunluğunu açın.
  • Sulandırdığınız karışımdan azar azar çorbaya ekleyip karıştırın. Karışıma tekrar çorbanın suyundan ekleyin. Bu işlemi terbiye bitinceye kadar tekrarlayın.
  • Şehriyeler pişip,terbiye eklediğiniz çorba kıvam alınca ateşten alıp servis edin.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Tavuk eti kırmızı ete göre daha ucuzdur. Bu sebeple de çok sık kullanılan bir üründür. Tavuk eti aynı zamanda iyi bir hayvansal protein kaynağıdır. Mümkünse çocuklar için organik tavuk tercih edilmelidir. Muradiye çorbası tarifinde yer alan tavuk eti ve sebzeler çocukların hem vitamin hem hayvansal protein ihtiyaçlarını karşılamada etkilidir. Çorbada yer alan terbiye ve şehriye de yemeğe karbonhidrat yani enerji katar.

Tavuk etinden zehirlenmeler genellikle, Campylobacter bakterileri ve bazen de Salmonella ve  Clostridium perfringens bakterileri neden olur. Zehirlenme ishal ve kusma ile yoğun sıvı kaybına sebep olduğundan küçük çocuklar açısından hayati önem taşır. Tavuk kullanarak yemek yaparken, tavuğu ellemeden önce elleri 20 saniye sabunla yıkayın.

Çiğ tavuğu suyun altında tutarak yıkamayın. Yıkama sırasında, tavuğa çarpan su tezgaha ya da çevreye sıçrayabilir. Bu durum tavuktaki olası bakterilerin diğer gıdalara bulaşmasına sebep olur. Çiğ tavuk için ayrı bir kesme tahtası kullanmak, çiğ tavuğu koyduğunuz tabağa, tahta veya başka bir yere pişmiş yiyecek veya başka gıdalar koymamak gerekir.