Mercimekli kuzu etli bulgur pilavı 9 ay üzeri veya 1 yaş sonrası

Mercimekli kuzu etli bulgur pilavı

Eğer çocuğunuzda gaz problemi varsa bu yemeği 1 yaş sonrası yediriniz. Bulgur, mercimek, soğan gaz yapıcı besinlerdir.

Malzemeler

  • 100 gr. kuzu kuşbaşı
  • 1 su bardağı bulgur
  • 2,5 – 3 su bardağı sıcak su
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

Hazırlanışı

Kuzu kuşbaşı az miktarda su ile haşlanır. Yeşil mercimek ayrı olarak haşlanır. Bir başka tencereye sızma zeytinyağı koyulur. Kuru soğan ince doğranır ve zeytin yağında şeffaflaşana kadar orta ateşte pişirilir. (Soğanı uzun süre kavurmayın ve yakmamaya özen gösterin). İçerisine haşlanmış kuzu eti ve bulgur ilave edilir. Birkaç defa tahta kaşık ile karıştırdıktan sonra üzerine mercimek ve sıcak su ilave edilir.2,5 su bardağı suyun bir kısmı haşlanmış olan etin suyundan kullanılabilir. 1 bardak etin suyu, 1,5 bardak normal su şeklinde olabilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. 20 dakika kadar sonra, pilav suyunu iyice çektiğinde, ocak söndürülür ve pilavın demlenmesi beklenir. Sıcak olarak servis edilir.

Dyt. Figen Fişekçi Üvez’in notu:

Çocuklar için en önemli kaynaklar da biridir demir. Özellikle kırmızı et, içindeki demirin kimyasal yapısı sayesinde bağırsaklarımızdan demir emilimin en yüksek olduğu kaynaktır. Özellikle kuzu eti yabancı maddelere maruz kalmadıkları için bebekler ve çocuklar için en uygun olanıdır.  Yeşil mercimek de iyi bir demir kaynağıdır fakat C vitamini ile emilim etkinliği artar. Bu da bu tarifin içindeki soğanla sağlanmaktadır. 8. Aydan itibaren soğan bebeklerinize verilebilir. Bulgur içindeki lif kaynağı ve B1 vitaminleri nedeniyle hem tok tutucu hem de sindirime yardımcıdır. Buğday ürünleri 9. Aydan itibaren verilebilir. Glüten hassasiyeti varsa buğday ürünleri ile ilgili doktorunuza başvurabilirsiniz.   Yağ bebeklerin beyin gelişimi için çok önemli, özellikle zeytinyağı oleik asit ve E vitamini içeriğinden dolayı kemik gelişimi için de önemli.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.