Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekLavaşta humuslu köfte 4 yaş ve sonrası

Lavaşta humuslu köfte 4 yaş ve sonrası

-

Lavaşta humuslu köfte

Malzemeler

Tam buğday unlu lavaş
1 su bardağı nohut
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağı tahin
Taze roka, nane, domates

Köfte İçin

200 gr. dana kıyma
1 küçük kuru soğan
4 çorba kaşığı galeta unu / bayat ekmek de ufalanabilir
1 tutam kimyon
1 çay kaşığı tuz
Pişirmek için 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Humus için nohut bir gece önceden ıslatılır. Ertesi sabah ıslatılan su dökülür ve taze su ile iyice yumuşayana kadar haşlanır.  Çocuğunuz küçük yaş grubunda ve gaz problemi varsa nohut haşlandıktan sonra zarını soymanızı öneririz. Haşlanmış nohut, sarımsak ve tahin blenderde püre haline getirilir.

Köfte malzemesi birlikte yoğurulur, köfte şekli verilir ve az miktarda sızma yağ koyulmuş tava yahut fırında pişirilir. Lavaşın arasına humus sürülür, köfte, domates ve yeşilliklerle servis edilir.

Doç.Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Nohutun bilinen çok büyük yan etkileri yoktur ancak mide rahatsızlıkları olanlar çok fazla tüketmemelidir. Mide için ağır bir bakliyattır. Birde bağırsaklarda gaz ve şişkinlik sorunu yaratabilir. Kuru nohutları yemek için kullanmadan evvel yaklaşık 24 saat suyun içinde bırakmak gerekir.  Ancak pişmemiş hali ile hazım edilemeyen zehirli maddeler içerir. Bu yüzden içinde yumuşatıldıkları suyu kaynatmak için kullanmayıp, taze su kullanmak gerekir. Küçük  çocuklar için mümkünse kabuklarının soyulmasında fayda vardır. Nohutun içeriğinde insan sağlığına yararlı birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Türkiye’de ve yakın doğunun diğer ülkelerinde nohut kavrularak leblebi yapılır. Köylerde nohut bir gece önceden ıslatılarak metal tepsilerde tuzla birlikte kavrularak da yenir. Nohut özellikle Arap mutfağında çok kullanılır. Ezilmiş nohutlardan ve tahinden humus yapılır. Nohut protein, B3 vitamini, B9 vitamini, izoflavonlar, fito kimyasallar, bakır, kalsiyum, demir, çinko, potasyum ve magnezyum gibi vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu besin kaynağıdır.

Tarif: Tuğba Esentepe