Krep tarifi 1 yaş ve sonrası

Krep tarifi 1 yaş ve sonrası

Krep tarifi

Eğer süt alerjisi ya da glüten probleminiz varsa, sütsüz krep veya glütensiz krep tariflerimize bakabilirsiniz. Normal krep tarifi süt ve yumurta içerir. Tava büyüklüğüne bağlı olmakla birlikte 4 orta boy krep için malzemeler şöyledir.

Malzemeler

  • 1 su bardağı tam buğday ya da normal un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı (Pişirmek için)

Hazırlanışı

  • Derin bir kaseye yumurta, un, süt konulur.
  • Tüm malzeme pürüzsüz bir boza kıvamı alana dek çırpılır.
  • Ardından hamur buzdolabında 5 dakika kadar dinlendirilir. Dolaptan alındıktan sonra tekrar çırpılır.
  • Tavaya 1 tatlı kaşığından biraz az yağ konulur.
  • Kepçe ile alınan boza kıvamındaki hamur tavaya dökülür. tava hafif sallanarak hamur yayılır.
  • Orta ateşte yaklaşık 3 dakika içinde bir yüzü pişecektir. Bir spatula yardımıyla arkası çevrilerek diğer yüzü pişirilir. Bir tarafın pişip pişmediğini anlamak için spatulayla hafifçe tavadaki krep kaldırılarak altında kahverengimsi benekler oluşup oluşmadığına bakılabilir. hamur yırtılmadan çevrilecek kadar pişmelidir. Erken çevrilirse yırtılabilir.

Not: İsterseniz hamurun ikinci yüzü pişerken üstüne beyaz peynir ya da kaşar peynir rendesi koyabilirsiniz. Krebi sararak rulo şeklinde tavadan alabilirsiniz. Üzerine hafif bal veya şekersiz marmelat gezdirerek servis edebilirsiniz.

Dr. Öğr. Ü. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Krep tarifi süt ve tam yumurta içerdiğinden 1 yaş sonrası için uygundur. Yanında birkaç zeytin biraz peynir ile güzel ve farklı bir kahvaltı seçeneği olarak çocuklara verilebilir. Peynir, zeytin gibi gıdalar ülkemizde oldukça tulu üretildiğinden bunlar önceden suda bekletilerek fazla tuzdan arındırılması daha iyidir. Özellikle küçük çocuklara tuz fazla verilmemeli. Böbrekler açısından ilerde sorun olabilir. Yumurta protein açısından önemli bir gıdadır. Aynı zamanda fiyat olarak da uygun olması bu besini daha da ulaşılabilir kılar. Gün içinde yıpranan kaslar, spor yapanların zedelenen kasları, çocukların büyüyen vücudu yumurtadan elde edilen protein sayesinde vücudumuz tarafından tamir edilir veya gelişimi sağlanır. Özellikle spor yapanların ve gelişme çağındaki çocukların daha fazla proteine ihtiyacı vardır. Bu noktada yumurta iyi bir hayvansal protein kaynağıdır.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.