Kıymalı lazanya (Lazanya bolonez) 2 yaş sonrası

Kıymalı lazanya (Lazanya bolonez) 2 yaş sonrası
Kıymalı lazanya (Lazanya bolonez) 2 yaş sonrası

Kıymalı lazanya

Malzemeler

  • 1 büyük soğan ince yemeklik doğranmış
  • 1 büyük havuç ayıklanıp rendelenmiş
  • 2 diş sarımsak
  • 300 gr. kıyma çift çekilmiş yağsız dana
  • 3 adet büyük domates
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 100 gr. rendelenmiş mozarella peyniri veya taze kaşar
  • 80 gr. parmesan peyniri (yaklaşık silme 3 çorba kaşığı)
  • 10-12  yaprak hazır lazanya yaprağı
  • Az miktarda kadar tuz, karabiber
  • 3-4 dal fesleğen

Hazırlanışı:

  • Bir tencereye 2 kaşık zeytinyağı konulur. Soğan ve havuç eklenip 5 dakika kadar kavrulur. Kıyma eklenir. Kıyma suyunu salıp çekinceye kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Küp doğranmış domatesler, dövülmüş sarımsak, 3-4 dal fesleğen eklenip kısık ateşte sos iyice kıvam alıncaya kadar 18-20 dk pişirilir. Sosun içinden dalıyla koyulun fesleğen çıkartılır. Eğer seviyorsanız az miktar karabiber eklenir.
  • Başka bir tencerede tereyağı, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ve un kavrulur. 1,5 bardak süt eklenerek hızlıca karıştırılarak beşamel sos hazırlanır. Kullunılacak peynirlerin her birinden yarım çorba kaşığı beşamel sosa eklenir. İyice karıştırılır.
  • Kullanılacak fırın kabı yarım çorba kaşığı zeytinyağı ile yağlanır.
  • Dibine beşamel sos sürülüp, lazanya yaprakları yerleştirilir.
  • Üzerine sos dökülüp,kat kat aynı işlem yinelenir.
  • En üst kata beşamel sos sürülüp, mozarella peyniri serpilir. 180 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir.
  • Fırın açılarak lazanyanın üzerine parmesan peyniri eklenir. 15-20 dakika daha pişirmeye devam edilir.
  • Fırından çıkarıldıktan sonra dilimlenerek servis edilir. Arzu ederseniz, porsiyonluk güveçlerde ya da fırın kaplarında da hazırlayabilirsiniz. Hatta önceden hazırlayıp derin dondurucuda dondurabilir. Gerektiğinde dondurucudan çıkartıp direkt fırınlayabilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kıymalı lazanya içindeki malzemelere alerjisi olmayan 1 yaş üzeri çocukların yiyebileceği bir yemek. Ancak lazanya normal makarnaya göre sert olabileceği gerekçesiyle, küçük parçalar hâlinde 2 yaş ve üzeri çocukların daha rahat yiyebileceği bir yemek. Hayvansal protein, domatesten gelen bol lif be likopen, sarımsak, soğanın şifası, karbonhidrat ve peynirin kalsiyum desteği ile tam bir öğündür. Obezite problemi olan çocuklar için karbonhidrat ve yağ ölçülü olmalıdır. Bu dengeyi çocuğu takip eden diyetisyen ve hekim belirler. Sağlıklı kiloda olan çocukların yaşına uygun miktarda bir öğünde bir porsiyon yemesinde sakınca yoktur. İçindeki makarna ekmek yerine geçecektir. Çocuklar genellikle makarnayı sever. Bu yemekteki makarna vesilesiyle pek çok farklı gıdayı da bir arada almış olurlar.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.