Ana SayfaAileKış aylarında yenmesi gereken sağlıklı besinler

Kış aylarında yenmesi gereken sağlıklı besinler

-

Vücudumuz kış aylarında daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bununla birlikte metabolizmamızda ve yiyecek tercihlerinde değişiklikler olur. Güneş ışıklarından da nispeten uzak kaldığımız kış aylarında daha sağlıklı beslenmek, yaşam şeklimizi, uyku düzenimizi doğru belirlemek bizleri hastalıklara karşı daha güçlü kılabilir. Kış aylarında yenmesi gereken sağlıklı besinler ise şöyledir;

Kış aylarında yenmesi gereken sağlıklı besinler nelerdir?

Kök sebzeler

Kış sebzelerinden pancar, havuç, şalgam gibi kök sebzeler Beta-karoten, C ve A vitaminleri içerir.

D Vitamini

Kış aylarında güneşin parlak ışıkları olmadığından D vitamini kaynağımız da kısıtlanır. Bunun için harika bir D vitamini kaynağı olan mantarı tüketebilirsiniz. Diğer D vitamini kaynakları arasında somon, yumurta sarısı, süt ve kırmızı et bulunur.

Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi kış aylarında vücudumuza gerekli olan besin maddelerini de sağlar. Yulaf ezmesi çinko ve lif bakımından zengindir. Beta glukan içeren yulaf, bağışıklık sistemini destekler.

Çorba

Çorba, kış aylarının en sevilen yemeği olsa gerek. Tavuk suyu, et suyu ile güçlendirilmiş bol sebzeli, tahıllı, baklagiller içeren pek çok farklı çeşit çorba tarifinden faydalanabilirsiniz. Çorba kış aylarında vücudunuzun sıvı dengesini sağlamada da yardımcı olabilir. Küçük çocuklar için çorbanın besin değerinin azalmaması açısından daha koyu kıvamlı yapabilirsiniz.

Bağışıklığı güçlendiren seçimler

Burada devreye C vitamini açısından zengin portakal, mandalina, limon, kivi gibi gıdalar giriyor. Yeşil yapraklı sebzeler de bolca kalsiyum ve C vitamini içerir.  Ayrıca ceviz, badem, fındık, fıstık gibi gıdalar hem faydalı yağlar hem de yüksek enerji almanızı sağlar. Miktarı abartmamak kaydıyla günlük bir avuç kadar alerjiniz olmadığına emin olduğunuz bu kuruyemişlerden faydalanabilirsiniz.

Kış sebzeleri

Lahana, pazı, ıspanak, turp gibi sebzeler vücudunuzu kış hastalıklarına karşı daha güçlü kılabilir. Brokoli, karnabahar, soğan, sarımsak bağışıklık sistemini destekleyici olarak bilinen C vitamini bakımından zengindir. Brokoi, içerdiği sülforafan sayesinde kansere karşı koruyuculuk sağladığı bilinen, K vitamini içeren bir sebzedir.

Sıcak bitki çayları

Ihlamur, ada çayı, ekinezya gibi çayları da unutmamak gerekir. İçine biraz zencefil ile küçük bir bardak çay hem içinizi ısıtır hem de grip ve soğuk algınlığı semptomlarının hafifletmede size yardımcı olabilir. Hamileler ve çocuklar için bitki çayları konusunda miktara dikkat etmek gerekir. Bu konuda hekiminize danışmanızı öneririm.