Kestaneli kütük pasta 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Kestaneli kütük pasta 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Kestaneli kütük pasta

Malzemeler

Kek İçin
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı esmer toz şeker
1/2 su bardağı zeytin yağı
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı tam buğday unu

Krema İçin
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı bal
3 çorba kaşığı un
1 adet muz
30 adet kestane
1 paket labne peyniri
3 çorba kaşığı kakao

Hazırlanışı

Kestanelerin üzerine bıçakla çizik atılıp yaklaşık 10 dakika haşlanıp kabukları soyulur. Ayrı bir yerde, yumurta ve şeker çırpılır. İçerisine yağ, un ve kabartma tozu ilave edilip fırın tepsisine pişirme kâğıdı serilip üzerine kek harcı  1 cm kalınlığında yayılır. 170 C ısılı fırında 25 dakika pişirilir. Pişirme kâğıdının altına ıslak bir bez koyulur ve kek nazikçe rulo haline getirilir.

Kreması için; süt ve un yoğunlaşana kadar pişirilir ve içerisine 1 adet muz bal ile birlikte ezilerek koyulur. Kestanelerin yarısı bu karışıma ilave edilir. Kekin arasına soğumuş kestaneli krema ilave edilir.
Bir miktar ayrılmış olan kestane, labne ve bal karıştırılarak rulo pastanın üzerine sürülür.
Kakao ile süslenir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kestane, mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengin bir yemiştir. Yüksek oranda lif içeren kestane sayesinde, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimi azalır. Kabızlığa karşı etkili bir besindir. Omega -3 ve Omega-6 yağlarını içeren kestanenin, öğrenme ve hafıza üzerinde olumlu etkileri vardır. Alzheimer hastalığının önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ancak 3 kestanenin yaklaşık 1 dilim ekmek ile aynı kaloride olduğu unutulmamalı ve obezite riski olan çocuklara kontrollü yedirilmelidir.
Kötü kolesterolle savaşırken, iyi kolesterolü yükseltir. Kalp sağlığını korur. Kestanede aynı zamanda potasyum, bakır, magnezyum, sodyum, demir, kalsiyum ve antioksidanlar gibi mineraller ile B1, B2, C vitaminleri bulunmaktadır. Linoleik asit içerir. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğa karşı oldukça önemli bir besindir. Çocukların genellikle severek yedikleri bir besin olma özelliği nedeniyle yılbaşı pastanıza da lezzet katacaktır. Pasta miktarına lütfen dikkat edelim, ölçüyü kaçırmayalım!

 

Tarif: Tuğba Esentepe

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.