Kaymaklı ve mevsim meyveli güllaç tarifi

Yalnızca Ramazan ayına özgü olarak yapılan bir tek tatlı geliyor aklıma. Çok hafif ve güzel bir lezzet olan güllaç, market raflarında 30 gün boy gösterip kayboluyor. Tüm yıl boyunca bulunabileceği tek yer Kütahya.  Osmanlı sancaklarından biri olan Kütahya, tarihte saraya güllaç üretimi yapılan yermiş.

İçindeki şeker, bol nişasta nedeniyle sağlıklı denilebilecek bir tatlı olmasa da sütlü , meyveli olması sebebiyle iyi bir alternatiftir. Tabii miktarı küçük bir porsiyonla sınırlı tutmakta fayda var.

Güllaç tarifi

Malzemeler:

250 gr. güllaç (1/2 paket)

2 lt süt

350 gr. şeker (Bir buçuk su bardağından biraz fazla)

350 gr. ceviz

150 gr. kaymak

1 çorba kaşığı gül suyu

Süslemek için çilek ve gül yaprakları

Hazırlanışı:

Süt ve şekeri ısıtın, şekerin iyice eridiğine emin olun.  Sütü kaynatmadan altını söndürün. (süt pastörize olmalı) Sütlü şeker karışımına gül suyunu ekleyin. Diğer tarafta cevizleri dövüp hazırlayın. Süt karışımı elinizi yakmayacak kadar ılındığında artık güllacınızı yapabilirsiniz. Güllacı koyacağınız kabı alıp kat kat güllaç yufkalarını süt ile ıslatarak güllacı koyacağınız kaba dizin. Orta kata gelince bolca ceviz koyup üstüne tekrar sütle ıslatılmış güllaç yapraklarını oyun. En üst katını kapatmadan önce kaymağı döşeyin. En üst katı kapatıp sütun tamamını üzerine ekleyin ve buzdolabında soğumaya bırakın. Mükemmel sonuç için en az 4 saat dinlendirin . Üzerini çilekler ve gül yapraklarıyla süsleyerek servis edin.

Afiyet olsun…

Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.