Ana Sayfa06 -12 ay yemekKarnabaharlı patates püresi 8 ay ve sonrası

Karnabaharlı patates püresi 8 ay ve sonrası

-

Karnabaharlı patates püresi

Malzemeler

  • 1 orta boy patates
  • 1 tatlı kâsesi kadar karnabahar
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı taze kaşar rendesi
  • 1 tutam tuz (1 yaş sonrası için çay kaşığının ucu ile. Eğer peynir kullanıyorsanız tuza lüzum yok)
  • Çay kaşığının ucuyla muskat rendesi ( Bebeklere hazırlarken şart değil lezzet amaçlı yazılmıştır)

Hazırlanışı

Yıkanıp soyulan patates dilimlenir. Karnabahar kesilir, yıkanır, küçük doğranır ve patatesle birlikte tencereye konulur. Üzerini geçecek kadar suda haşlanmak üzere ocağa yerleştirilir. Bu kısmı eğer mümkün ise buharda pişirerek yapabilirsiniz. Tüm malzeme 15-20 dk. piştikten ve iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alınır ve suyu süzülür. Tencereye tereyağı konulur. Üzerine patates, karnabahar, tuz, muskat ilave edilir. Önce çatalla veya patates ezeceği ile ezilir sonra blander ile püre kıvamına gelene dek parçalanır. Bu aşamada içine rendelenmiş taze kaşar peyniri ilave edebilirsiniz. Püreniz hazır afiyet olsun.

Not1: Bebekler için içine pişmiş, didiklenmiş et, tavuk veya balık koyulabilir. Böylelikle püre tam bir öğün olur. Büyük çocuklar için yanına salçalı biftek, ızgara et, fırında somon, balık köftesi, et köfte, tavuk (organik mümkünse) konulabilir.

Not 2: Patatesi soymanızı öneriyoruz. Patatesi kabuğu ile birlikte kullanmayın. Kök sebzeleri soyarak pişirin. Yeşermiş, filizlenmiş patatesler zehirlenmeye sebep olabilir. Glikoalkaloidler, patateslerde doğal olarak bulunur ve yüksek seviyelerde alındığında insanlarda zehir etkisi yapar. Glikoalkaloidler kabukta ve hemen kabuk altında yer alırlar. Bu sebeple patates soyulmalıdır. Bu konudaki detaylı bilgiyi Patates hakkında bilimsel gerçekler başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Karnabaharlı patates püresi 8 ay ve sonrası bebekler için uygun desek de eğer bebeğinizde ciddi gaz sancıları gibi problemler yoksa 7 ay itibariyle de verebilirsiniz. Karnabahar içeriğindeki fitokimyasallar nedeniyle kansere karşı koruyucu özellikleri olan bir sebzedir. Kalori açısından zengin olmayan bu sebze, besin değeri açısından oldukça zengindir.  Kış aylarında grip gibi enfeksiyonlara karşı birçok aktif madde içermektedir. Lif içeriği yüksek olduğundan kabızlık sorununda oldukça etkilidir.

Bağırsakların çalışmasını ve idrar atımını sağlayarak vücudu toksik maddelerden arındırır. C vitamini bakımından zengin bir kış sebzesidir. Patates de benzer özellikleri gösterir. tek kusurları her ikisi de gaz yapıcı sebzelerdir. Bu sebeple özellikle gaz problemi olan bebekler için uygun değildir.  Eğer bir bebek için hazırlayacaksanız öğlen öğününde yedirmeniz uygundur. Gece karnabaharlı patates püresi yedikten sonra yatan bir bebek gaz sancısıyla gecenin bir vakti uyanabilir. Gündüz yedirirseniz hareket, emekleme vb sırasında gazını daha rahat çıkartacaktır.