Her gün acı biber yiyenler daha fazla demans riski altında olabilir

Acı biber pek çok yetişkin tarafından çok sevilir. Ancak yeni bir çalışma, yemeğinize ekstra acı biber ekleme konusunda tekrar düşünmenize neden olabilir. Güney Avustralya Üniversitesi ve Katar Üniversitesi araştırmacıları, çok acı yemek yiyen insanların demans (bunama) riski altında olabileceğini keşfettiler.

Her gün acı biber yiyenler daha fazla demans riski taşıyor olabilir
Her gün acı biber yiyenler daha fazla demans riski taşıyor olabilir

Bu son çalışmada 15 süreyle toplanan Çin Sağlık ve Beslenme Anketi’nden gelen verilere dayanılarak yapıldı. Araştırmada, 4.582 yetişkinin beslenme şekilleri ve hafızalarına bakılarak incelendi. Sonuçlar ayrıca, acı biber sevenlerde bu bellek düşüşünün daha da önemli boyutta olduğunu ortaya koydu. Günde 50 g biberden fazla yiyen katılımcıların demans riskinin yemeyenlere oranla neredeyse iki katı olduğunu gösterdi.

Çalışmaya liderlik eden Dr. Zumin Shi, Önceki çalışmalarda biber tüketiminin kilo ve tansiyon için faydalı olduğunu görmüştük. Ancak, bu çalışmada, yaşlı yetişkinler arasında biliş üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Katılımcıların beslenme şekillerinin analizi hem taze hem de kurutulmuş biberin hafızayı olumsuz etkilediğini fakat tatlı kırmızı biber veya karabiberin bu bağlantıda yer almadığını göstermediğini belirtiyorlar. Önceki çalışmalar biberin metabolizmayı ve yağ kaybını hızlandırdığını göstermiş olsa da bu madde bilişsel işlevle ilk kez ilişkilendirildi. Bununla birlikte, bağlantının nedeni belirsizliğini koruyor. Araştırmacılar, acı biber ile demans arasındaki ilişkiyi açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Acı biberlerdeki ana etken madde ve onları baharatlı kapsaisin olduğundan, bu bileşiğin acı biberin sağlık üzerindeki potansiyel etkisinde öncü rol oynayabileceği de düşünülüyor. Çalışma makalesinin sonuçlarında, araştırmacılar şunları belirtiyor;

Çalışmamızda, farklı eğitim seviyelerine sahip kişiler arasında biber alımında önemli bir fark vardı. Bu nedenle, eğitimin etkisinin biber yeme ve bilişsel işlev arasındaki ilişkiye katkıda bulunabilmesi mümkündür.”

Araştırmacılar daha fazla denemenin eğitim düzeyi, biber alımı ve bilişsel gerileme riski arasındaki bağlantıyı değerlendirmeyi amaçlaması gerektiğini de vurguluyorlar. Çünkü demans konusunda eğitim, okur yazarlık, beyin olarak aktif bir yaşlılığın demansı geciktirmede etkisi olabileceği biliniyor.

 

Kaynak :

High Chili Intake and Cognitive Function among 4582 Adults: An Open Cohort Study over 15 Years

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566199/#B1-nutrients-11-01183