Ana SayfaAileHamilelikHamilelikte diş tedavisi hakkında en sık sorulan sorular

Hamilelikte diş tedavisi hakkında en sık sorulan sorular

-

Anne adaylarının, hamilelikte diş tedavisi hakkında çok farklı sorular sormalarının sebebi, hormonlarının etkisi ile bebeklerini koruma iç güdülerinden kaynaklanır. Bu dönemde hamileler her şeye şüphe ile yaklaşırlar. Aslında bu durum birçok açıdan doğrudur.
Hamilelikte diş tedavisi hakkında en sık sorulan sorular

Gebelikte diş tedavisi hakkında en sık sorulan sorular 

Gebelik döneminde diş röntgeni zararlı mıdır?

Diş hekimliğinde kullanılan röntgendeki radyasyon miktarı çok azdır. Yine de ilk üç ay röntgen çekilmemelidir. Diş tedavisi için ağız röntgeni çekilmesi çok çok gerekli ise belki 1-2 film çekilebilir bu da gebeye muhakkak kurşun önlük giydirilerek yapılmalıdır.

Antibiyotik kullanımı bebeğe zararlı mıdır?

Hamilelik döneminde çok bilinçli ilaç kullanılmalıdır. Özellikle tetrasiklinler bebeğin dişlerinde lekeler yapar. Kullanılacak antibiyotikler mutlaka kadın doğum doktoruna danışılmalıdır.

Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezi bebeğe zarar verir mi?

Diş tedavi sırasında kullanılan anestezinin hiçbir yan etkisi hamilelerde görülmemiştir.

Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılır mı?

Diş tedavileri için en uygun zaman 4-6 ay arasındaki dönemdir. Şiddetli, acil bir ağrı ve tedavi durumunda hamilelere hamileliğin her döneminde diş tedavisi uygulanabilir.

Hamilelikte dişler daha çok mu çürür?

Dengeli bir beslenme ile birlikte yeterli bir ağız bakımı yapılırsa bir sorun ile karşılaşılmaz. Bu dönemde mide bulantıları kusmalar olduğu için ağız florasının PH’si değişebilir ya da anneler bulantıdan diş fırçalamayı göz ardı edebilirler. Bu nedenle dişler çürüyebilir. Ayrıca anne günlük en az 1200-1500 mg kalsiyum ihtiyacını karşılamalıdır.

Hamilelik sırasında cerrahi müdahale ve diş çekimi yaptırılabilir mi?

İlk üç aylık dönem oldukça hassas bir dönemdir. Gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olabilir. Ancak son derece ağrılı, enfekte dişlere uygun ilaçlar verilerek güvenli bir şekilde müdahale edilebilir.

Hamilelikte diş problemi nasıl engellemeli neler yapılmalıdır?

Hamilelikte ostrojen ve progesteron hormon salgılarının artması ile diş etlerinde şişlikler kızarıklıklar gözlenebilir. Bu nedenle diş etleri kanamaya meyilli ve hassas olabilir. Diş etlerinde diş taşları varsa hamilelik döneminde diş taşları temizlenip rahatlatılır.

Gebelikte ağız sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz?

Bu dönemde hamilelerin beslenmeye çok dikkat etmeleri gerekir. Kalsiyum ve fosfordan zengin beslenmeli, A,B ve C vitamini takviyeleri almalıdırlar. Bulantılar nedeni ile fırçalamayı gözardı etmemeleri gerekmektedir. Hamileler sabahları bulantı nedeni ile diş fırçalayamıyorlarsa  ağızlarını su veya floridli gargara ile çalkalamalıdırlar.

 

Dt. Gerçek Canpolat