Ana SayfaAileHamilelikHamileler koranavirüs salgınında nelere dikkat etmeli?

Hamileler koranavirüs salgınında nelere dikkat etmeli?

-

Hamileler koronavirüs salgınında tüm diğer insanlar gibi risk altında. Onlar bu dönemde hem bebekleri hem de kendileri için kaygılanıyorlar. Her ne kadar bilimsel kanıtlar gebe kadınların koranavirüs açısından daha riskli olmadığını gösterse de henüz yeni yeni tanıdığımız bu virüs hamilelerin hayatını etkiliyor. “Covid-19 açısından hamile olmak dezavantaj değil. Ancak gebeliğin ortaya çıkardığı yüksek tansiyon gibi ilave sorunlar, bu hastalığın daha ağır seyrine neden olabiliyor.” diyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Cem Demirel, koronavirüs salgını sürecinde hamilelik ile ilgili bilgiler verdi.

Covid-19 hamileler için daha mı fazla risk oluşturuyor?


Covid-19 ile enfekte kişilerin çoğunluğunda (%81) hastalık komplike olmayan veya hafif bir şekilde geçebilir. Bazılarında ise oksijen desteği gerekecek ciddi hastalık (%14) ve az sayıda kişide (%5) yoğun bakım tedavisi gerektirebilir. Ciddi şekilde hasta olanlarda mekanik ventilasyon gerekebilirken, koranavirüs enfeksiyonu olanlarda en sık konulan tanı ise ağır zatürredir.

Hamilelerin Corona virüs enfeksiyonu açısından farklı belirti ve bulgular göstereceği ya da daha fazla risk altında olduklarına dair bir kanıt yok. 3. Trimesterde yani gebeliğin son 3 ayında enfeksiyon geçiren bazı olgularda suyun erken gelmesi (membran rüptürü), fetal distres (bebeğin kalp atımlarının bozulması), preterm doğum (erken doğum) olguları bildirilmiştir. Sınırlı tecrübemizde gebeliğin geç döneminde hastalığı geçiren anne adaylarında fetal kalp atım izleminin bozulabildiğini ve acil sezaryen gerekebildiğini gözlemliyoruz.

Anneler bebeklerini emzirmeli

Şu ana kadar yapılan çalışmalarda anne sütünde Covid-19 saptanmadı. Ancak, hastalık belirtileri, şüphesi ya da Covid-19 enfeksiyonu olan emziren anneler, emzirme sırası da dahil olmak üzere mutlaka medikal maske takmalı ve bebekle temas öncesi ellerini iyice yıkamalı. Ayrıca bebeğin temas edeceği yüzeyler temizlenip dezenfekte edilmeli. Gerekiyorsa anneler bu konuda sağlık uzmanlarından destek talep etmeli. Annenin bebeğini emzirmeye devam etmesi ve bebeğinden ayrılmamasını öneriyorum.

Salgın hamilelerde strese sebep oluyor

Corona virüs salgınında yaşanan stres hamilelerde depresyona da sebep olabilir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, bulantı, kusma, ishal, yorgunluk, nefes almada güçlük grip, soğuk algınlığı belirtileri gelişirse acil tıbbı değerlendirme ve Covid-19 için test uygulanması gerekmektedir. Bu tip durumlarda gebe hemen sağlık kurumuna başvurmalı. Yaşanan salgın gebelerin endişeleri artırıp gebeyi depresyona sokabilir. Tedbirlere dikkat etmenin gebeleri güvende tutacağını bilmek onları rahatlatır. Sosyal izolasyon ile bu durumu yenebiliriz.

Hamilelerin dikkat etmesi gerekenler:

1. Sosyal mesafe ve izolasyona mutlaka uyulmalı,

2. Dışarı çıkarken maske takılmalı.

3. İnsanlara 2 metreden daha fazla yaklaşılmamalı.

4. Eller düzenli ve sık olarak su ve sabunla yıkanmalı. Yıkamanın mümkün olmadığı durumlarda alkol bazlı losyon ile temizlenmeli.

5. Öksüren veya aksıran kişilerden kesinlikle uzak durulmalı.

6. Göze, buruna ve ağıza dokunmaktan kaçınılmalı.

7. Gebeliğe ait şikâyet yoksa, gebelik doğal seyrinde sorunsuz gidiyorsa, rutin kontrolleri takip eden doktorla görüşüp kontrol süreleri azaltılmalı.

8. Koranavirüs erken tanısı ve tedavisi hamileler açısından yaşam kurtarıcı olabilir.

9. Enfeksiyon belirginse uygun tedavi ve destekleyici önlemlere hızlı erişmeye çalışılmalı, ateş ve öksürük durumunda vakit geçirmeden hastaneye başvurulmalı. Evden hastaneye giderken maske takılmalı.

10. Gebeye sadece bir kişi destek vermeli. Gebe hekim kontrolüne giderken çocuklar, aile büyükleri, arkadaşlar ile gitmemeli

12. Gebeler gerekli olmadıkça seyahat etmemeli. En güvenlisi evde oturmak ve halka açık yerlerden uzak durmaktır.

13. Gebelikte yaşanan sorunlar, doktor ile görüntülü iletişim mecraları üzerinden konuşulmalı.

14. Gebe kontrollerini oyalanmadan bitirmek, uzun süren konuşmalardan, bebeğin yüzünün görüntülenme isteklerinden kaçınmak ve temel muayene ardından hızlıca alandan uzaklaşmak önemlidir.