Ana SayfaPsikolojiErgen PsikolojisiGençlerin ebeveyn kontrolünde alkol alması bağımlılıktan koruyucu olmayabilir!

Gençlerin ebeveyn kontrolünde alkol alması bağımlılıktan koruyucu olmayabilir!

-

Bazı ebeveynler, gençlerin dışarıda onlardan habersiz alkol kullanmasının yerine onların gözetimi altında alkol almasının daha sınırlı (sorumlu) içme alışkanlığı kazanmalarında faydalı olduğuna inanır. Dışarıda nerede kimlerle alkol alacak bizim yanımızda denesin gibi düşünen pek çok ebeveyn vardır. Ancak The Lancet Halk Sağlığı’nda yayınlanan bir araştırma , gençlere kontrollü alkol veren ebeveynlerin, doğru yaptıklarını sandıkları bu tutumun doğru olmayabileceğini savunuyor. Özetle, gençlerin ebeveyn kontrolünde alkol alması onları bağımlılıktan korumayabilir.

Araştırmacılar, 2.000 Avustralyalı genci ve ailelerini altı yıl boyunca yedinci sınıftan 12. sınıfa kadar takip eder. Genel olarak, ebeveynlerinden ve başkalarından alkol alan gençlerin yüzde 81’i, bu çalışmanın sonunda içki içmeye başladıklarını bildirmişlerdir. Benzer şekilde, ebeveynleri tarafından alkol ikram edilen gençler, ilerleyen zamanda alkol kullanımı ve bağımlılık belirtileri eğilimi göstermişlerdir. Ne yazık ki alkolü ebeveyn kontrolünde denemenin ileriki dönemde sorunsuz alkol kullanımı ile ilgili olumlu bir katkısı bulunamamıştır.

Alkol kullanmak bir sorun mu?

İnsanların önemli bir bölümü, onlar ve çevreleri için sorun yaratmayacak şekilde alkol kullanabilmektedir. Ara sıra alınan, içilmediği zaman bireyin yokluğunu hissetmediği, aramadığı durumlarda sorun çıkmaz. Bazı insanlar alkolü eğlence, topluma uyma gibi nedenlerle kullanır. Diğer zamanlarda akıllarına bile gelmez. Bu kişilere “Sosyal içici” denilmektedir. Bazıları da alkolü sosyalleşmek, topluluk içinde konuşamadığı, varlık gösteremediği için, alkolün sözde rahatlatıcı etkisini gerçek sanarak kullanmaktadır. Psikiyatri, alkol kullanımına ilişkin iki temel hastalık tanımlamaktadır: Alkol bağımlılığı ve alkol kötü kullanımı. Bir maddenin kötü kullanımı, sadece alkol için tıbbi anlamda rahatsızlık olarak görülür. Alkol diğer bağımlılık yapıcı maddelerden farklı olarak uzun sürede rahatsızlık düzeyine ulaşır. Uyuşturucular haftalar içinde, nikotin birkaç yılda bağımlılık yaparken, alkol bağımlılığı için ortalama on yıl gerekir. (Ağır genetik yatkınlık durumlarında birkaç sene içinde bağımlılık gelişebilir.)

Alkol kullanımının sorun olması ise erken dönemlerde ilk sinyallerini verebilir. Bu uzun kuluçka dönemi, hastalığın yıllar boyunca fark edilmeden ilerlemesine ve geri dönüşü çok zor bir noktaya ulaşmasına yol açar. Bağımlılıklarda sıklıkla rastlanılan “inkar“ durumu alkol kullanımında en üst düzeydedir. Alkolizm toplumda çok ağır damgalamaya yol açan bir rahatsızlık olduğu için birey kendisinde bu tür bir sorunun varlığını kabul etmekten kaçınır. İstediği zaman bırakabileceğini öne sürerek sorunla yüzleşmekten kaçar.

Bu yüzden toplumsal boyutta ciddi eğitim ve bilinçlendirmeye gereksinim vardır. Belki bir grup insanın hayatları boyunca alkolle sorunu olmayacaktır. Ancak netice itibariyle bakıldığında alkolün sağlığı olumsuz etkilemektedir.

Kaynak:

  • https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(17)30240-2/fulltext
  • Prof.Dr. Bengi Semerci Enstitüsü