Ev yapımı lahmacun tarifi 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Ev yapımı lahmacun tarifi 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Ev yapımı lahmacun tarifi

Malzemeler

Hamuru için;

  • 300 gr un
  • 1 su bardağından biraz az su ( yaklaşık 200 ml )
  • 2 – 3 gr. yaş maya
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı toz şeker

İçi için:

  • 300 gr. orta yağlı veya yağlı kıyma (Yağsız kıyma kullanıyorsanız 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin
  • 1 çorba kaşığı zeytin yağı
  • 1 adet rendelenmiş kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet rendelenmiş iri domates
  • Çocuklar da yiyeceği ve hamurda tuz olduğu için çok az kullanın.

Hazırlanışı

Su, maya ve şekeri bir kabın içinde karıştırdıktan sonra üzerine tuz ve unu ilave edin. Hamuru iyice yoğurun.

Her un farklı miktarlarda su çeker, dolayısıyla su ölçüsü değişebilir. Su fazla gelirse un ekleme şansınız var her zaman. Hamur kulak memesi kıvamından sert olsun. Hamur hazır olunca yarım saat kadar oda sıcaklığında dinlendirin. Hamuru dilendirirken içini hazırlayın.

Kıymayı ve tüm diğer iç malzemeyi bir kapta iyice karıştırın.

30 dakika dinlenen hamuru arzunuza göre küçük ya da büyük parçalara ayırıp merdane ile ince açın.

Açtığınız lahmacunlara bolca 2-3 kaşık kıyma sürün. ( Hamur minkse 1 -1,5 kaşık kadar olsun.) Miktarı zevkinize göre ayarlayın. Çok az olmasın çünkü pişen kıyma çeker ve azalır. Çokta olmasın sosun sulu kıvamından hamur çok ıslanırsa iyi pişmeyebilir. İç harcı kaşığın tersi ile yayın.

Fındık ya da bardak altı tabir edilen minik lahmacunlar yapmak istiyorsanız daha çabuk pişeceklerdir. Pişirme süresini ona göre ayarlayın.

Fırını 180 – 200 derecede tepsi ile birlikte ısıtın. Hazırladığınız lanmacunları sıcak tepsiye koyup fırınlayın. Küçük lahmacunlar 5-7 dak. da pişer yaklaşık, büyükler ise 10-12 dak ister. Süreyi fırınınıza ve lahmacunlarınızın büyüklüğüne göre ayarlayın. Gözünüz lahmacunlarda olsun.

Afiyet olsun.

Arzuya göre soğan yerine 5-6 diş sarımsak kullanırsanız Antep lahmacunu yapmış olursunuz. Nar ekşisi ve ceviz ekleyebilirsiniz.

Bol yeşillik, limon ve sumak ile servis edin.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Lahmucun genellikle çocukların severek yediği bir atıştırmalık olmakla birlikte, biz ebeveynlerin içeriğinin sağlıksız olduğu ya da sağlıksız yapıldığı konusunda hep endişemiz vardır. Bu nedenle çocuklarımızı lahmacundan uzak tutarız genellikle. Ev yapımı lahmacun tarifi ile sağlık endişenizden uzak, çocuğunuzun severek yiyeceği bir öğün oluşturabilirsiniz.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, Gelinim Mutfakta programının yemek danışmanı, mutfak şefi, eğitmeni ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.