Ev yapımı lahmacun tarifi 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Ev yapımı lahmacun tarifi 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Ev yapımı lahmacun tarifi

Malzemeler

Hamuru için;

300 gr. un
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar su

İçi için:

1 adet soğan
300 gr orta yağlı ve ya yağlı kıyma (Yağsız kıyma kullanıyorsanız 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin)
1 çorba kaşığı domates püresi
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 demet maydanoz
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 adet iri domates
yeteri kadar tuz

Hazırlanışı

Unu ve tuzu bir kaba alıp suyu yavaş yavaş ekleyerek sertçe bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Her un farklı miktarlarda su çeker, dolayısıyla su ölçüsü vermeyi doğru bulmadım. Aynı marka unla bile her defasında farklı yoğunluklara sahip olabildiğinden suyu yavaş yavaş ekleyin. Su fazla gelirse un ekleme şansınız var her zaman. Hamur kulak memesi kıvamından sert olsun, maya içermeyen bir hamur bu sayede lahmacunlarınız çıtır çıtır olacaktır. Sertçe olan hamuru dilendirirken içini hazırlayın.

Sebzeleri el ile ya da mutfak robotu yardımı ile doğrayıp, kıyma ile harmanlayın. Eğer yağsız kıyma tercih ediyorsanız mutlaka 2 kaşık zeytinyağı ekleyin,

30 dakika dinlenen hamuru arzunuza göre küçük ya da büyük parçalara ayırıp açın. Fındık ya da bardak altı tabir edilen minik lahmacunlar yapmak istiyorsanız daha çabuk pişeceklerdir. Pişirme süresini ona göre ayarlayın. İncecik yuvarlaklar şeklinde açın.

Açtığınız lahmacunlara bolca 2-3 kaşık kıyma sürün.(Minikseler 1 -1,5 kaşık kadar olsun.)Miktarı zevkinize göre ayarlayın. Çok az olmasın çünkü pişen kıyma çeker ve azalır. Çok ta olmasın sosun sulu kıvamından hamur çok ıslanırsa iyi pişmeyebilir. İç harcı kaşığın tersi ile yayın.

Fırını 180 derece tepsi ile birlikte ısıtın. Hazırladığınız lanmacunları sıcak tepsiye koyup fırınlayın. Küçük lahmacunlar 5-7 dak. da pişer yaklaşık, büyükler ise 10-12 dak ister. Süreyi fırınınıza ve lahmacunlarınızın büyüklüğüne göre ayarlayın. Gözünüz lahmacunlarda olsun. Afiyet olsun.

Arzuya göre soğan yerine 5-6 diş sarımsak kullanırsanız Antep lahmacunu yapmış olursunuz. Nar ekşisi ve ceviz ekleyebilirsiniz.

Bol yeşillik, limon ve sumak ile servis edin.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Lahmucun genellikle çocukların severek yediği bir atıştırmalık olmakla birlikte, biz ebeveynlerin içeriğinin sağlıksız olduğu ya da sağlıksız yapıldığı konusunda hep endişemiz vardır. Bu nedenle çocuklarımızı lahmacundan uzak tutarız genellikle. Ev yapımı lahmacun tarifi ile sağlık endişenizden uzak, çocuğunuzun severek yiyeceği bir öğün oluşturabilirsiniz.

 

Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.