Enginarlı lazanya 1 yaş ve sonrası

                                                                     

Malzemeler

-100 gr. tavuk eti (Mümkünse organik tavuk)

-10 yaprak lazanya.

-3 adet orta boy enginar.

-1 avuç kadar önceden haşlanmış bezelye. (Çocuğunuz sevmiyorsa havuç kullanabilirsiniz)

-1 küçük kuru soğan.

-50 gr. taze kaşar (3 kibrit kutusu büyüklüğünde)

-1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı.

Beşamel sos:

-3 su bardağı süt

-1 çorba kaşığı tereyağı

-3 çorba kaşığı tam buğday unu

-1 çay kaşığı muskat rendesi

Not: Yetişkinler kendileri için tuz ve karabiber sonradan ilave edebilir.

Not 1: Eğer iç harcınız artarsa en üst katmana da koyarak yayabilirsiniz. Ayrıca bu şekilde hazırladığını lazanyayı derin dondurucuda dondurup 15 gün kadar saklayabilir gerektiğinde çıkarıp fırında pişirebilirsiniz. Evde yaptığınız dondurma işlemlerinde uzun süre bekletmenizi önermiyoruz.

Not 2: Bu tarifi tamamen sebzeli etsiz de yapabilirsiniz. Başka iç malzeme ile de uygulayabilirsiniz.

Hazırlanışı

-Tavuk eti bir tencerede 1 su bardağı su içerisinde iyice pişirilir.

-Kuru soğan küçük küçük doğranır ve bir tencereye sızma zeytinyağı ile birlikte koyulur. Soyulmuş, yıkanmış enginar, haşlanmış tavuk küçük küçük doğranır, bezelye ilave edilir ve soğan ile beraber kısık ateşte karıştırılarak pişirilir.

-Öte yandan süt kaynatılır. Bir tencerede tereyağı eritilir, içerisine un ilave edilir ve bir tahta kaşık ile 1 dakika kadar kısık ateşte karıştırılır. Üzerine yavaşça kaynamış süt ilave edilir topaklanmaması için hızlıca karıştırmaya devam edilir. Beşamel sosa bir miktar muskat cevizi rendelenir. Kaynayınca ocaktan alınır.

-Isıya dayanıklı bir cam kabın tabanına (kaba bağlı olarak) 1-2 kaşık beşamel sos dökülerek yayılır. Üzerine 1 -2 yaprak lazanya koyulur ve üzerine tekrar 2 kaşık kadar beşamel sos dökülür.  Orta kata gelindiğinde lazanyadan sonra beşamel sos ve hazırlanan enginarlı iç koyulur.

-Üzerine bitene kadar sırayla lazanya ve beşamel sos ilave edilir.  En son kat için beşamel sos döküldükten sonra rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 -40 dk. kadar pişirilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:

Beyaz etin sağlıklı proteini, enginarın vitamin ve mineral deposu özelliği, lazanyanın lezzeti…

Tavuk, biyolojik değerі bakımından yumurtа рroteinlerinden ѕonra gelen en değerli et proteini özelliğine sahiptir. Proteinler, hücre ve dokuların oluşmasını, büyüme ve gelişmeyi sаğlаr. Vüсut kаslаrının ve organlarının gelişimini sağlar, vücut dokularının yenilenmesinde rol oynar, çocukların bеyin gelişiminde çok önemli görevlerde yer alır. Genel оlarak kümeѕ hayvanlarının etleri, koуun ve ѕığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protеin іçerіrler. Buna karşılık demіr içeriği daha azdır. Aуrıca nіasіn, B2, B6 ve B12 vitaminleri bakımından dа zеngin besinler arasında sayılırlar.

Enginar ise A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca içerdiği siarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besin olarak uzun zamanlardan beri Batı ülkelerinde büyük kabul görmekte ve bolca tüketilmekte ve diğer hafif acı-tatlı sebzeler gibi enginar da, safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır.

Sağlıklı ve besleyici bir içerikle birazcık karbonhidratın mutluluğu birleşince işte size özellikle çok yemek seçen çocuğunuza kaliteli bir yemek yedirme yolu.

Avatar
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.