Ana SayfaBebek BakımıEmzirme nasıl olmalı?

Emzirme nasıl olmalı?

-

Emzirme anne ve bebeği için oldukça özel bir andır. Ömür boyu devam edecek güven, bağlanma duygusunun ilk adımlarındandır. İlk süt (kolostrum) doğum sonrası beş gün boyunca gelen süttür, 15. güne kadar olan süte ise geçiş sütü denir. İlk beş günde gelen kolostrum, daha çok protein, daha az yağ ve karbonhidrat içerir ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Anneyi emzirme konusunda desteklemek önemlidir.

Emzirme nasıl olmalıdır?

Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayınız. Bebeğinizi emzireceğiniz ortamın sakin, sessiz, huzurlu bir ortam olmasına dikkat ediniz. Oturacağınız koltuğu rahat edeceğiniz bir şekilde yastıklarla destekleyerek, ayaklarınız yere değecek şekilde oturunuz. Bebeğinizi kucağınızda, yüzü size dönük olacak şekilde tutarak ten temasını sağlayınız. Bebeğinizin başını kolunuzun dirsek kısmına yerleştiriniz, aynı kol ve elle bebeğinizi kalçasıyla bacaklarından kavrayınız. Meme ucunuzu bebeğinizin dudağına ve çenesine değdiriniz (arama refleksi sağlar).

Emzirme esnasında göğsünüzün sadece ucunu değil kahverengi halkayı da (areola) bebeğinizin ağzına iyice yerleştiriniz. Emzirmeyi doğru şekilde yapmanız hem sütünüzün gelmesini hızlandırır, hem de göğsünüzde çatlak oluşmasını engeller. Göğsünüzü bebeğinizin ağzına yerleştirirken 4 parmak göğsünüzün altında, baş parmak göğsünüzün üstünde kalacak şekilde C harfini oluşturunuz. Bu pozisyonda bebeğinizin burnunu açıkta bırakarak kolay nefes almasını sağlamış olursunuz.
Bebeğinizi memenize tekniğine uygun yerleştirdiğinizde, bebeğinizin çenesi ile göğsünüz arasında boşluk kalmaz.
Bebeğiniz emerken, ağlarken hava yutabilir. Bu nedenle emzirme sırasında ve sonrasında mutlaka bebeğinizin gazını çıkartınız.
Bebeğinizi omzunuza yüzü size dönük olacak şekilde yerleştiriniz. Sırtına yapacağınız masaj yardımıyla, eğer hava yuttuysa rahatlıkla gazını çıkartacaktır. Masajı, sakin vuruşlarla birkaç dakika yapmanız yeterli olacaktır. Bebeğinizin gaz problemi geçicidir.

İlginizi çekebilir: Anne sütünün faydaları

Emzirmenin Devamı…

Bebeğinizin yeterli beslenebilmesi için emmeye başladığı göğüsten 15-20 dakika aktif emmesi gerekir. Bu süre içerisinde bebeğinizin emdiği göğüs boşalır. Bebeğiniz göğüsteki ilk sütü, yağlı ve doyurucu olan son sütü almış olur.
Bebeğiniz her iki göğsünüzü emmemiş ise en dolgun hissettiğiniz göğüsten başlayınız. Bebeğiniz ne kadar çok sizi emerse o kadar çok sütünüz olur.