Ana SayfaEtkinlikEl Sistema ile değişen Venezuela'lı müzisyen çocuklar

El Sistema ile değişen Venezuela’lı müzisyen çocuklar

-

Size, Güney Amerika’nın çalkantılı ülkelerinden olan Venezuela’da, 1975 yılından bu yana yürütülen bir projeden söz edeceğiz. Bu proje, günümüze dek 3 milyondan fazla çocuğa ücretsiz müzik eğitimi sağlayan “El Sistema”. Programın kurucusu Jose Antonio Abreu, bu proje ile sokak çocuklarını şiddetten, uyuşturucu batağından uzak tutmayı amaçlar. Öte yandan bir diğer amacı ise profesyonel müzisyenler yaratmak değil, çocukların ve gençlerin tam potansiyellerini gerçekleştirmelerine ve büyümelerini destekleyen değerleri kazanmalarına yardım etmek.

José Antonio Abreu fakirlikle boğuşan, ilgisizlikten kanunsuz eylemlere yönelen 11 sokak çocuğuyla işe başlar Başladıktan bir gün sonra, müzik dersine 25 çocuk gelir. Ertesi gün bu sayı daha artar. Toplumsal değişim için başarılı bir proje olarak kabul edilen “El Sistema” tüm iktidar değişikliklerine rağmen hiç hızını kesmeden yoluna devam eder.
Bu projeyi şimdilerde 15 bin müzik öğretmeni yürütmektedir. Venezuela,  sistemdeki başarısını kanıtlamasının üzerine Güney Amerika ve pek çok ülke benzer projeler başlatır.

Uyuşturucu ve silahlı soygun suçlarından 15 yaşına gelene kadar dokuz defa tutuklanan Lennar Acosta, sekiz yıllık müzik eğitiminden sonra Caracas Gençlik Orkestrası’nda çalışmaya başlar ve şu sözleri son derece etkileyicidir, “Klarnet tutmak, silah tutmaktan daha iyi”

El Sistema’nın amacı müzisyen çocuklar değildi

El Sistema’nın amacı her çocuğu müzisyen yapmak değildir. Çocukları sokaklardan kurtarıp, sosyalleşen, kendilerini geliştirebilen, kendisini ifade edebilen, güçlü, yapıcı, gerçekçi, hayat dolu, doğru kararlar almayı başarabilecek bir toplum yaratmaktır. Nihayetinde proje başarılı olur ve pek çok ülkeye yayılır.

Jose Antonio Abreu’yu 2018 yılında hayata gözlerini kapamış olsa da geride sokakların olumsuz ortamlarından kurtardığı pek çok çocuk bırakmıştır. Her ne kadar bu projenin amacı profesyonel müzisyen yetiştirmek değildiyse de program sayesinde Los Angeles Filarmoni Orkestrası’na liderlik eden virtüöz şef Gustavo Dudamel’in de aralarında bulunduğu başarılı profesyoneller yetiştirmiştir. Berlin Filarmoni tarihinin en genç üyesi olan basçı Edicson Ruiz, Natalia Luis-Bassa, flautist Pedro Eustache, kemancı Edward Pulgar ve kemancı Joen Vasquez de buradan yetişen müzisyenlerdendir.

Küçük de olsa bir adım ile başlayan bu müzik hareketinin neleri değiştirebildiğini gördük. Çocuklar değişime hazır yeter ki biz onlara olanak verelim…