Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiÇocukların ev ödevi yapmasına destek olacak 10 ipucu

Çocukların ev ödevi yapmasına destek olacak 10 ipucu

-

Çocuklar ev ödevi yaparken, ebeveynlerin onlara yardımcı olmaları derse olan ilgiyi arttırabilir. Çocuklar sizden destek gördüğünde yaptıkları şeyin önemli olduğunu kavrayabilirler.

Çocukların ev ödevlerine yardım etmek, saatlerce onlarla masa başında oturup ders çalıştırmak ya da bir ödevi baştan sona hatta onların yerine yapmak anlamına gelmiyor. Sizden beklenen sahip olduğunuz çalışma ve organizasyon becerilerini göstererek onlara örnek olmanız. Ev ödevi yaparken çocuğunuzu anlamakta zorlandığı yerlerde destekleyebilir, sıkıldığında mola vermesi gerektiğini öğretebilir, böylelikle çocuğunuzu ödev yapmaya teşvik edebilirsiniz.

Çocuklara ev ödevi konusunda nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Eşlik edin:

Çocuklarınızın okulundan, eğitiminden uzak kalmamaya çalışın. Çocuğunuzun öğretmenleriyle, okuluyla, iletişimde olun. Toplantılara, etkinliklere katılın. Çocuğunuzun öğretmeninden ev ödevi konusunda nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda fikir isteyin.

Uygun bir alan oluşturun:

Çocukların ödevlerini yapması ya da ders çalışması için uygun bir alan şart. Çocuğunuza ders çalışması için aydınlık bir yer ayarlayın. Ödev için gerekli malzemeleri elinin altında bulundurun. Aradığı şeyi bulmaya çalışırken dikkati dağılabilir.

Planlama yapmalarına yardımcı olun:

Yoğun ev ödevi günlerinde çocuğunuz zorlanabilir. Ona plan yapmasında yardımcı olun. Ödevleri sırayla yapmasına yardımcı olun. Gerekirse bir çalışma programı oluşturun ve mümkünse her saat başı 15 dakikalık mola verdirin.

Dikkat dağıtıcı şeyleri azaltın:

TV izlemek, yüksek sesle müzik dinlemek veya telefon görüşmesi yapmak gibi dikkat dağıtıcı şeyleri çocuğunuz ders yaparken minimuma indirin.Ama kendisi müzik dinlerken daha iyi konsantre olduğunu söylüyorsa ona bir şans verin.

Planlama yapın:

Çocuğunuzun ev ödemleri için zaman belirleyin. Bazı çocuklar öğleden sonra, bazıları akşam, bazıları oyun oynadıktan sonra ya da yemekten sonra dikkatini toplar. Çocuğunuzu gözlemleyip en uygun vakti ayarlamaya çalışın. Kendisi de bu zamanlamaya alışacak ve kendini ona göre hazırlayacaktır.

Ödev yaptıklarından emin olun:

Çocuklar bazen ödevi bırakıp başka şeylerle ilgilenebilir ve ilgilendikleri şeye dalıp gidebilirler. Bu gibi durumlarda çocuklarınıza tavsiyede bulunabilir, onlara yol gösterebilirsiniz.

Motive edin:

Ödevler ve testler hakkında soru sorun. İlgilendiğinizi hatta sizin de bu sayede bir şeyler öğrendiğinizi ve bundan keyif aldığınızı hissettirin.

İyi bir örnek olun:

Çocuklarınız, sizi de görevlerinizi yaparken izlerler. Meselâ, evde kitap okurken, ya da işinizle ilgili bir proje üzerinde çalışırken sizi görmelerinde fayda olabilir. Bu nedenle çocuklarınıza her hareketinizle örnek olmaya çalışın.

Çabalarını övün:

Çocuklarınızı övmeyi ve onlarla gurur duyduğunuzu söylemeyi ihmal etmeyin. Aile ortamlarında, arkadaşlarının yanında çabalarından ve başardıkları görevlerden söz edin. Bu onları yüreklendirecektir.

Sabırlı olun:

Bu süreç hemen 1-2 haftada oturmayabilir. Bazen aylar sürebilir. Her çocuğun gelişim, olgunlaşma süreci farklı olabilir. Eğer tüm çabalarınıza rağmen bir sorun varsa ilgilemeyi ihmal etmeyin. Çocuğunuz okulda öğretmeni duyabiliyor mu, tahtayı görebiliyor mu, DEHB gibi bir problemi var mı, öğrenmesini engelleyen bir fiziksel ya da ruhsal sorunu var mı? Bunları gözlemleyin. Herhangi bir şey hissederseniz okul veya bir uzman ile iletişime geçerek sorularınıza yanıt bulmaya çalışın.