Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklara gıda alerjisi nasıl anlatılmalı?

Çocuklara gıda alerjisi nasıl anlatılmalı?

-

Gıda alerjisi olan çocuklar için bazı gıdaları yemeleri ciddi sonuçlar doğurabilir. Hatta ani gelişen bir anaflaktik şok yaşamı tehdit edebilir. Çocuğunuzun herhangi bir gıdaya bilinen bir alerjisi varsa onunla konuşmanız, onu, okul arkadaşlarını, öğretmenlerini, yakın çevresini bilgilendirmeniz gerekir. Bu gibi durumlarda öncelikle çocuğunuzu alerjisi olan gıdalara karşı bilgilendirmeniz onun kendisini koruması için önemlidir. Peki çocuklara gıda alerjisi nasıl anlatılmalı, nelere dikkat edilmeli?

Çocuklara gıda alerjisi nasıl anlatılmalı?

Bu çocuğunuzun yaşına göre değişebilecek bir anlatım dili kullanmanızı gerektirebilir. Yine de sade bir dille onunla konuşmanızın sağlığı için önemli bir adım olduğunu bilmenizde fayda vardır. Bu konuşmayı telaşsız ve gergin olmadığınız bir anda ve sakin yapmanız gerekir.

  • Çocuğunuz korku veya endişenizi sezmemelidir. Ancak konunun ciddiyetini de anlamalıdır. Konuşma esnasında onu korkutmayın ve bu durumun pek çok kişide olduğunu, kendisi gibi milyonlarca insan olduğunu da belirtin. Pozitif olun ve onun her zaman yanında olduğunuzu hissettirin. Eğer bu konuşmayı doğru yapamayacağınızı düşünüyorsanız hekiminden ya da bir gelişim psikoloğundan yardım isteyin.
  • Öncelikle bazı yiyeceklerin onları çok hasta edebileceğini açıklayın. “Güvenli gıda” ve “güvenli olmayan gıda” gibi basit terimler kullanabilirsiniz. Daha sonra, onlara güvensiz gıdaların adlarını ve genel olarak nasıl göründüklerini öğretin. Meselâ; yumurta alerjisi olan bir çocuğa markette gezerken yumurta kartonlarını gösterebilirsiniz. Aynı şekilde süt alerjisi olan bir çocuğa süt şişeleri, süt ürünlerini gösterebilirsiniz. Ayrıca internetten bu gıdaların fotoğraflarını da bularak göstermeniz mümkün.
  • İkinci olarak çocuğunuza yalnızca ebeveynleri veya diğer alerjisini bilen güvenilir yetişkinler tarafından verilen yiyecekleri yemeleri gerektiğini anlatın. Bu konuda güvenilir statüsündeki yetişkinlere de yeterli ve doğru bilgiler verdiğinizden emin olun.
  • Son olarak kendilerini hasta hissettiklerinde bir yetişkinden nasıl yardım istemeleri gerektiğini anlatın.
  • Bazı ebeveynler, anlaşılır bir şekilde alerjik reaksiyonlara karşı endişeli veya endişeli hissedebilir, çünkü alerjik reaksiyonların hayatı tehdit edici olabileceğini bilirler. Unutmayın, çocuklar stresli durumlara nasıl tepki vereceğini anlamak için ebeveynlerini izler. Bu nedenle, çocuklarınız sizde bu duyguları gözlemlerlerse, kendilerini gergin veya korkmuş hissedebilirler.
  • Çocuğunuzu gıda seçimi ve market alışverişinize dahil ederek “Bu bizim için güvenli gıda “Bu bizim için güvenli gıda değil” gibi yönlendirmelerle eğitin. Yiyecek etiketlerini okumak ve kullanıyorsa daima oto enjektörlerini taşımak gibi gıda alerjisi yönetimi davranışlarını yaşına uygun olarak anlatın ve gösterin.
  • Çocuğunuzdan üzerinde alerjisi olduğuna dair bir kart bulundurun. gerektiğinde onu göstermesini söyleyin. Bilmediği bir yerde sofraya oturması gerekebilir ve alerji kartını oradaki yetişkinlere göstererek yardım isteyebilir.
  • Çeşitli gıdaların başka gıdalar içinde bulunabileceğini buna dikkat etmesi gerektiğini anlatın. Örneğin; bir bisküvi yer fıstığı içerebilir.
  • Yiyecek alerjileri olan diğer çocuklar ya da insanlar olduğunu gösterin mümkünse onlarla bir araya getirin.