Yılbaşını evde geçireceksiniz ve misafirlerinizin çocukları mı var? Telaş etmeyin!. Çocuklar için yılbaşı gecesi yemek menüsü konusunda kararsızsanız, sizin için hem sağlıklı hem doyurucu alternatiflerden bir menü hazırladık.

Ezogelin çorbası 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Ezogelin çorbası 1 yaş ve sonrası çocuklar için 

Malzemeler

1 su bardağı kırmızı mercimek
2 çorba kaşığı pirinç
2 çorba kaşığı bulgur
1 çorba kaşığı biber salçası
6 bardağı su
1 adet küçük soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tutam kimyon ya da toz kişniş (özellikle gaz yapmasını önlemek için)
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tatlı toz biber

Hazırlanışı

Yıkayıp süzdüğünüz mercimek, pirinç, bulguru tencereye alıp üzerine su, kimyon ya da kişniş ve tuz ekleyerek pişirin.
Diğer tarafta tereyağı ve zeytinyağını eritip, küçük doğradığınız soğanları içine koyarak soteleyin. Biber salçasını ekleyip, karıştırmaya devam edin. Altını söndürüp nane ve tatlı biberi ekleyin ve iyice karıştırın.
Eğer tanesiz bir çorba istiyorsanız, pişen mercimek, pirinç ve bulgur karışımını blendırdan geçirin. Diğer tarafta hazırladığınız baharatlı, soğan ve salça karışımını ekleyerek karıştırın. Bir taşım kaynatın.
Çorbayı limon ile servis edebilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Geleneksel mutfağımızın vazgeçilmez tatlarından ezogelin çorbası , kırmızı mercimeğin en lezzetli şekillerinden biridir. Çok değerli bir protein kaynağıdır. Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür: Böylece kalp krizi geçirme rizikosunu azaltır.  Yüksek oranda içerdiği lif sayesinde insülin ve kan şekerini düşürerek şekerin dengelenmesine yardımcı olurken aynı zamansa bağırsakların çalışmasını sağlayarak kabızlığa da iyi gelir. İçerdiği yüksek orandaki demir ve folikasit sayesinde kansızlığı önler.

Çorbada fark yaratman isterseniz size önerimiz sarı kış çorbası

Malzemeler

1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan, ince doğranmış
1 adet patates, küp doğranmış
1 adet havuç, küp doğranmış
2 adet karnabahar çiçeklerine ayrılmış
5-6 adet mantar, ayıklanıp, doğranmış
yeteri kadar su
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı zerdeçal
1,5 bardak süt
1 çorba kaşığı labne peyniri
1/4 su bardağı haşlanmış nohut

Hazırlanışı

Zeytinyağı tencereye koyulur. Soğan ilave edilir ve yakmadan pişirilir. Diğer sebzeler eklenir. 3-4 dakika karıştırarak pişirildikten sonra bir tutam tuz ve üzerini örtecek kadar su eklenerek kaynatılır. Tüm sebzeler yumuşayıncaya dek (15 – 20  dk kadar) pişirilir.

Pişen sebze çorbası el blendırından veya mutfak robotundan geçirilir. Labne peyniri, tereyağı, süt ve zerdeçal eklenir. Kıvamı eğer koyu ise sıcak su eklenerek istenilen kıvama getirilir.

Çorbaya haşlanmış nohut ekleyerek bir taşım kaynatılır. Servis edilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Gaz yapmaması için çorba koyacağınız nohutu geceden ıslatıp ertesi gün yeni su ile haşlamak ve kabuklarını çıkarmak gerekir.

Zerdeçal  içinde ise faydalı Kumkimin adlı bir madde bulunur. Bu maddenin kansere karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Ancak zerdeçal safra taşı olan kişilerde safra taşını yerinden oynatabilir ve hamilelikte rahim hareketlerini artırabilir. Bu sebeple hamile ve safra taşı olanlarda kullanılması önerilmez. Çocuklar için yapacağınız çorbada 1 çay kaşığı kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak tüm diğer gıdalarda da olduğu gibi faydalı diye çocuğa sık sık verilmemelidir. Ara sıra yemeklerde kullanmak yeterlidir. Beslenmede çeşitlilik sağlamış olursunuz.

Tarif: Exc.Chef.Ayşe Nil Dinler

 

Fırında kuzu pirzola 1 yaş ve sonrası

Fırında Kuzu Pirzola - 1 yaş ve sonrası

Malzemeler

2 adet kuzu pirzola
1 diş sarımsak
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı galeta unu
1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı ince kıyılmış maydanoz
1 çorba kaşığı naturel sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Fırını önceden ısıtın, (200 derece) Isıya dayanıklı bir fırın kabına pirzolaları yerleştirin ve üzerine zeytinyağı ile çok az tuz serpin. Fırında yumuşayana kadar yaklaşık 20 dk. Pişirin. Bir kapta oda ısısına getirilmiş tereyağı, dövülmüş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, limon kabuğu rendesi ve galeta unu karıştırılır.
Pirzolalar fırından alınır, üzerine yapılan karışım dökülerek tekrar fırınlanır. Piştiğinde fırından çıkarılarak servis edilir.

Dr. Gülşah Güven’in notu:

Çocuklar genelde pirzolayı sever. Ancak sert olmaması ve az yağlı olduğundan kuzu pirzola tercih edilmelidir. Galeta ununu, kızarmış ekmekleri blenderdan geçirerek evde de hazırlamak mümkündür.İnsan vücudu en değerli demir ve proteini, sadece ve sadece kırmızı etten sağlayabilir.Küçük çocuklar için çok ince ve küçük parçalara bölerek yedirebilirsiniz.

Limon aromalı tavuk köftesi 1 yaş ve sonrası

Malzemeler

1 adet Tavuk göğüs eti
1 adet Yumurta
1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz veya dereotu
1 çorba kaşığı pirinç
1 adet limon (rendelenmiş kabuğu)
1 tatlı kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Tavuk etini mutfak robotundan geçirerek kıyma haline getirilir. İçine yumurta, limon kabuğu rendesi, maydanoz ve haşlanmış pirinç eklenir. Hamur kıvamına gelene kadar el ile yoğurulur. Eller hafif zeytinyağı ile yağlanarak köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve şekil verilir. Yapışmayan tavaya çok az tereyağı koyularak yağlanır. Kısık ateşte her iki yüzü kızarana kadar pişirilir.

Dr.Gülşah Güven’in notu:

Tavuk köftesi yaparken organik yahut dolaşan tavuk eti tercih edilmelidir. 1 yaş üzeri olduğundan çok az tuz ile tatlandırmak mümkündür. Aynı tarif yumurta akı ve tuz eklenmeyerek yapılırsa 8 ay ve üzeri çocuklara da yedirilebilir. Köftelerin kızgın yağda hızlı kızartılması önerilmez.

Balık şiş 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

500 gr somon(şişe geçirilmek üzere eşit parçalara bölünmüş)

Malzemeler

500 gr somon (şişe geçirilmek üzere eşit parçalara bölünmüş)
1 adet kapya biber, şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış
5-6 adet kabuğu soyulup, sapı çıkartılmış kültür mantarı
1 adet dolmalık biber şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış

Sosu için

3 çorba kaşığı zeytinyağı
½ rendelenmiş kuru soğan (isteğe bağlı)
1 cay kaşığı tatlı toz biber
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik ya da 1 cay kaşığı kuru kekik
1 adet kuru defne yaprağı (elinizle küçük parçalara ayırın)

Hazırlanışı

Sos malzemeleri derin bir kapta karıştırılır. Eşit parçaya bölünmüş ve yıkanıp süzülmüş somon eklenerek, en az 1 saat sosta, buzdolabında bekletilir. (Buzdolabı ısısı 4 derece altı olarak düşünülmüştür)

Sosta dinlenmiş balıklar, doğranıp hazırlanmış biberler, mantar ve şişler alınarak malzemeler şişlere dizilir. Dizme işlemi mantar veya biber ile başlayıp bitirilir. Dizme işlemi bittikten sonra hazırlanan şişler fırın kabına ya da tepsisine dizilip üzerine sosu dökülür.

Önceden 180 derece ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirilip servis edilir. Pişirme süresi balığın parça kalınlığına göre değişebilir.

Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:

Kılçık olup olmadığını elinizle kontrol etmeyi unutmayınız. Beslenmenin başlıca yiyecekleri arasında olan balık, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Herkesin bildiği gibi yüksek oranda Omega 3 yağı içerir. Önemli miktarda A, B2, B3, B12, D ve E vitaminleri ve folik asit, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum bulundurur. Bol miktarda protein barındırır. Güçlü bir antioksidandır. Kemiklerin güçlenmesine yardım eder ve özellikle sürekli sınavlarla boğuşan çocuklarımızın zihin yorgunluğunu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Kan şekeri seviyesini düzenler, bu yüzden şeker hastaları için yararlıdır. Vücuttaki toksin seviyesini düşürmeye yardım eden balık, aynı zamanda kolesterolün dengelenmesinde de etkili rol oynar. Büyümeye katkı sağlar. Çocuklar, hamile ve emziren kadınlar özellikle balık yemelidir. Bu grupta yer alan kişiler civa ve ağır metalleri daha az içeren yüzey balıkları dediğimiz balıklardan yemelidir. Unutmayalım her şeyin azı karar, çoğu zarar.

Tarif: Executive Chef Ayşe Nil Dinler

Fırın mücveri 1 yaş ve sonrası

Malzemeler

1 adet sakız kabak, rendelinmiş ve suyu sıkılmış
1 adet havuç, rendelenmiş
1 adet küçük, pancar rendelenmiş
1 adet küçük kereviz
1 adet körpe pırasa, ince kıyılmış
1 adet yeşilbiber, çekirdekleri ve sapı alınıp ince doğranmış
1 adet kırmızı kapya biber, çekirdekleri ve sapı alınıp ince doğranmış
1 avuç dolusu maydanoz
1 avuç dolusu dereotu
2 kibrit kutusu kadar rendelenmiş beyaz peynir
2 tepeleme çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı kuru nane
1/2 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
4 çorba kaşığı un (tam buğday)
1 yumurta

Hazırlanışı

Yumurta ve sızma zeytinyağı mutfak robotuna koyulur. İçerisine maydanoz ve dereotunu eklenerek robotta karıştırılır. Karıştırma kabına tüm sebzeler, baharat, peynir, yumurta karışımı koyularak harmanlanır.

Fırın kabı veya muffin kapları zeytinyağı ile yağlanıp, mücver karışımı kaplara boşaltılır.

180 dereceye ısıtılmış fırında, kabın büyüklüğüne göre mücverin içi pişip, dışı kızarıncaya kadar pişirilir.

Yoğurtla ya da et yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edilebilir. Afiyet olsun.

Dr.Enver Mahir Gülcan’ın notu:

İçerisinde çeşit çeşit sebze bulunan fırın mücveri, C vitamini, potasyum, A vitamini, beta karoten, folik asit ve daha pek çok yönden oldukça zengindir. Gaz problemi olan çocukların dikkatli yemesinde fayda var. Kereviz, pırasa gaz yapan sebzelerdir. bu sebeple tarif 1 yaş üzeri çocuklar için daha uygundur. Fırında yapılması ise en güzel yanı. Tavada bol yağda kızartma çocuklarda önermediğimiz bir pişirme yaklaşımıdır. Çocukları gelişme çağında zararlı maddelerden ne kadar uzak tutarsak o kadar iyi.

Köfteli tacolar 5 yaş ve sonrası

Köfteli tacolar 5 yaş ve sonrasıMalzemeler

1/2 su bardağı mısır unu
3/4 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı su
1/3 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Köfte için

250 g orta yağlı dana kıyma
1 adet soğan
1 adet sarımsak
Karabiber, kimyon
½  adet orta boy kırmızı soğan
100 g Cheddar peynir

Hazırlanışı

Taco için; mısır unu, normal un, tuz ve su, boza kıvamına gelene kadar karıştırılır. İçerisine 1 adet yumurta kırılır, krep pişirir gibi arkalı önlü pişirilir. Yaklaşık 16 adet krep ikiye katlanıp fırın tepsisine dizilir. 180 C ısılı fırında yaklaşık 15 dk hamurlar sertleşene kadar pişirilir.

Köfte için: Kıyma, soğan ve sarımsak rendesi ve baharat ile yoğurulur ve top top yapılarak sızma zeytinyağı koyulmuş yanmaz bir tavada, kısık ateşte pişirilir. Kırmızı soğanlar da ince ince dilimlenip kısık ateşte pişirilir. Tercihen ılık tacoların arasına köfte, pişmiş soğan ve cheddar peynir rendesi koyularak servis edilir. 

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Köfteleri top top yapmak yerine yassı yapmak, içinin daha iyi ve çabuk pişmesini sağlayacaktır. Ne kadar az süre pişirilirse yanma ihtimali o denli düşer ama bu arada çiğ kalmaması da gerekir. Bu Taco tarifini kullanarak, okula giden çocukların beslenme çantası için alternatifler yapılabilirsiniz.

Tarifte garnitür olarak pişirilen soğanın yanmaması ve karamelize olmamasına dikkat ediniz. Son derece faydalı olan soğanı karamelize ederek kanserojen hale getirmeyiniz. Karamelize olmuş soğan oldukça lezzetli olmasına karşın ne çocuk ne de yetişkin beslenmesine uygun değildir.

Kuru yemişli atıştırmalık toplar 2 yaş ve sonrası

Malzemeler

1 avuç ceviz
5-6 adet kuru kayısı
1/2 avuç dut kurusu
Hindistan cevizi rendesi (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

Tüm malzeme rondoya koyulur ve ince çekilir. Sonra bir tutam alınarak, avuç ile küçük toplar yapılır. Top top yaptığımız karışımı dövülmüş antep fıstığı yahut Hindistan cevizi rendesine bulayabilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kuru yemişli atıştırmalık, çocuğunuz için enerji, vitamin, mineral deposu tabii fazla tüketmemek kaydıyla. Kayısı bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Ceviz Omega 3 kaynağı, dut kurusu da aynı şeklide pek çok faydalı vitamin ve mineral içerir. Dut ve kayısı şeker açısından zengin olduğundan obezite veya diyabet hastalığı olan çocuklara tavsiye etmiyorum. Özellikle kuru kayısı yumuşak kaka yapmaya sebep olabilir bu nedenle ishal olan çocuğa yedirmeyiniz.

Kestaneli kütük pasta 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

Kek İçin
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı esmer toz şeker
1/2 su bardağı zeytin yağı
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı tam buğday unu

Krema için
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı bal
3 çorba kaşığı un
1 adet muz
30 adet kestane
1 paket labne peyniri
3 çorba kaşığı kakao

Hazırlanışı

Kestanelerin üzerine bıçakla çizik atılıp yaklaşık 10 dakika haşlanıp kabukları soyulur. Ayrı bir yerde, yumurta ve şeker çırpılır. İçerisine yağ, un ve kabartma tozu ilave edilip fırın tepsisine pişirme kâğıdı serilip üzerine kek harcı  1 cm kalınlığında yayılır. 170 C ısılı fırında 25 dakika pişirilir. Pişirme kâğıdının altına ıslak bir bez koyulur ve kek nazikçe rulo haline getirilir.

Kreması için; süt ve un yoğunlaşana kadar pişirilir ve içerisine 1 adet muz bal ile birlikte ezilerek koyulur. Kestanelerin yarısı bu karışıma ilave edilir. Kekin arasına soğumuş kestaneli krema ilave edilir.
Bir miktar ayrılmış olan kestane, labne ve bal karıştırılarak rulo pastanın üzerine sürülür.
Kakao ile süslenir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kestane, mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengin bir yemiştir. Yüksek oranda lif içeren kestane sayesinde, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimi azalır. Kabızlığa karşı etkili bir besindir. Omega -3 ve Omega-6 yağlarını içeren kestanenin, öğrenme ve hafıza üzerinde olumlu etkileri vardır. Alzheimer hastalığının önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ancak 3 kestanenin yaklaşık 1 dilim ekmek ile aynı kaloride olduğu unutulmamalı ve obezite riski olan çocuklara kontrollü yedirilmelidir.
Kötü kolesterolle savaşırken, iyi kolesterolü yükseltir. Kalp sağlığını korur. Kestanede aynı zamanda potasyum, bakır, magnezyum, sodyum, demir, kalsiyum ve antioksidanlar gibi mineraller ile B1, B2, C vitaminleri bulunmaktadır. Linoleik asit içerir. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğa karşı oldukça önemli bir besindir. Çocukların genellikle severek yedikleri bir besin olma özelliği nedeniyle yılbaşı pastanıza da lezzet katacaktır. Pasta miktarına lütfen dikkat edelim, ölçüyü kaçırmayalım!

Tarif: Tuğba Esentepe

İrmikli bal kabaklı sütsüz tatlı 7 ay ve sonrası

Malzemeler

1 su bardağı su
Çeyrek su bardağı irmik
2 kibrit kutusu büyüklüğünde küp haşlanmış ve çatalla ezilmiş bal kabağı
Üzüm pekmezi
1 tatlı kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Bal kabağı buharda veya az miktarda su ile yumuşayana kadar ocakta pişirilir. Su, yağ ve irmik ayrı bir tencereye koyulur ve orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadığında ocak kısık ateşe alınır. İçerisine bal kabağı eklenir ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edilir. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alınır. Ilındığında pekmez ilave edilir. Ilık olarak kâselere koyulur.  Süslemek isterseniz fırınlanmış bal kabağı koyabilirsiniz.

Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Bal kabağı şifa deposudur. İçinde neler yok ki? Protein, karbonhidrat, yağ gibi ana besin kaynaklarımızı barındıran bu mucizevi meyve, aynı zamanda içerdiği çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri ile de dikkat çekmekte. Çocuklarımızın bu kış günlerinde hastalıklara yakalanmasını önleyen bağışıklığı artırıcı etkisi ve sağlıklı erişkinler yetiştirmek için ise kolesterolü düşürme, bol lif kaynağı ile sağlıklı bağırsaklar ve sindirim sistemi için de birebir. İrmik, yüksek protein içeriği ve beraberinde barındırdığı karbonhidrat, B ve E vitaminleri ile bebek ve çocuk beslenmesinde hem besleyici, hem de sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Sindiriminin kolay olması sayesinde de özellikle bebek beslenmesinde bir avantaj sağlayabilir. Sütsüz hazırlanabilmesi ile süt alerjili çocuklar için önemli bir besin kaynağı olabilecek bu tatlı, içeriği ile de “tatlı sağlıksızdır” imajını yerle bir etmeye aday.

Taze sıkılmış havuç elma portakal suyu karışımı

İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu öneriyoruz. Narenciye alerji yapabileceğinden 1 yaş altındaki bebeklere portal suyu eklemeden hazırlayabilirsiniz. Ama çocuklar erken uyusun diyorsanız tavsiyemiz ayran olacaktır.:)

Çocuklar 2-3 yaşından daha büyükse ve salata yiyebiliyorlarsa, güzel bir yeşil mevsim salatası da ikram edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here